Kontakta oss

INRIKES

Järfälla censurerade sjöstjärna: ”uppfattades som kommunistisk”

Publicerat

den

INRIKES   För några veckor sedan fattade majoriteten i Järfälla beslut om att förbjuda arbetarkonst i kommunhuset. Nu har samma politiker riktat kommunistanklagelser mot en handskulpterad sjöstjärna. Anledningen är för att politikerna tyckte att sjöstjärnan hade fel färg.

Kommunpolitikerna hade redan gett klartecken och avsatt resurser till den skulpterade sjöstjärnan. Hösten 2018 skulle det halvton tunga konstverket monteras på Viksjö torg. Men så blev det alltså inte. Efter kommunvalet månaden dessförinnan tog Allianspartierna över makten med hjälp av ett minoritetsstyre med stöd från Sverigedemokraterna. Efter det fick konstnären Charlotte Öberg Bakos reda på att kommunen hade ändrat sig. Det uppger hon för tidningen Mitti.

– De sa att stjärnan var en kommunistisk symbol, säger Charlotte Öberg Bakos till Mitti.

Hade fel färg

Anledningen till att politikerna fattade beslutet var för att sjöstjärnan hade fel färg. Den var nämligen målad i rött vilket uppfattades som kommunistiskt av politikerna. Kort efter beskedet gav kommunen ett ultimatum till Charlotte Öberg Bakos: Måla sjöstjärnan gul eller ta den till skroten. Nu ett år senare har det politiska beslutet kostat skattebetalarna närmare en halv miljon kronor.

– Det här har varit ett sorgebarn för mig eftersom jag hade lagt ner så mycket tid och energi. Stjärnan var i princip klar när det stoppades.

Nykonservativ censur

Kommunstyrelsens ordförande, Emma Feldman (M), förnekar att det nykonservativa styret bedriver politisk censur i kommunen. Enligt Feldman behövde det privata näringslivet parkeringsplatser på platsen där konstverket skulle stå. Men det tillbakavisas av Järfälla kommuns konstansvarig, Mikael Falk, som erkänner att konstnären har rätt – det handlar om nykonservativ censur. Till Mitti kallar han den nykonservativa censuren för häpnadsväckande.

– Jag tyckte det var häpnadsväckande. För mig är en röd stjärna alldeles för allmän för att göra någon sådan koppling. Jag menar, Converse-skor har röda stjärnor i loggan, sportbaren Allstar i Jakobsberg har också en röd stjärna.