Kontakta oss

INRIKES

Johansson Heinö: Bygg murar mot Hanif Bali

Publicerat

den

HÖGERN Andreas Johansson Heinö från Timbro tycker att Moderaterna borde bygga murar mot Hanif Bali. I ett längre inlägg på Facebook varnar den kända statsvetaren för det allt mer hätska språket från den moderata riksdagsgruppen och hänvisar till Hanif Balis epitet om ensamkommande afghaner, ”barnlajvare”.

Timbros Andreas Johansson Heinö är långt ifrån imponerad av den moderata riksdagsgruppen. Enligt Johansson Heinö har det gått så pass långt att han tycker att det behövs byggas en mur mot den hätska högerpopulismen inom partiet. Som exempel hänvisar han till hur språkbruket har förändrats de senaste åren.

”Det är inte många år sedan Tobias Billström blev mycket hårt kritiserad, bland annat av sin regeringschef, för att i ett resonerande och seriöst sammanhang ha talat om ”volymer” av flyktingar. ”vi pratar inte på det sättet”, sa Reinfeldt.

Det är heller inte längesen som Sverigedemokraternas partiledning markerade mot företrädare som pratade om ”skäggbarn”. Bland annat menade dåvarande pressekreteraren Martin Kinnunen att det signalerade ”bonnig rasism”.”

Utan att peka ut Hanif Bali direkt tar Johansson Heinö upp ordet ”barnlajvare”, ett ord som M-riksdagsmannen Hanif Bali gjort sig känd för att använda sig av på sociala medier. Därefter skriver han att Moderaternas tidigare normer gällande avhållsamhet från avhumaniserande språkbruk har brustit.

”Nu tycks den normen fullständigt ha brustit. ”Barnlajvare” och ”bedragare” är de senaste exemplen från Moderaternas riksdagsgrupp. I praktiken fullvärdiga synonymer till de ordval som till och med SD fördömde så sent som för något år sedan. Men reaktionerna uteblir.”

”om det var ”avhumaniserande” att tala om volymer, vad är det då inte att tala om barnlajvare?”

Andreas Johansson Heinö avslutar sitt inlägg med att poängtera att Moderaternas tidigare gränser mot extremhögern har handlat om ideologi men också om språk. Enligt statsvetaren har tydligen gränserna gett så pass vika att Moderaterna är i behov av att bygga en mur mot populismen.

”Moderaternas gräns högerut handlar om både ideologi och språk. Jag är mindre orolig för den ideologiska renhållningen. Men det behövs också en retorisk mur mot populismen. Build that wall.”

Andreas Johansson Heinö är fil. dr. i statsvetenskap och sitter i ledningsgruppen för den högerliberala tankesmedjan Timbro. Läs hela hans inlägg här.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons