Kontakta oss

INRIKES

Stark tittarkritik mot SVT efter okritiskt hyllningsreportage till Erdogan

Publicerat

den

SVERIGE/TURKIET Igår sände Sveriges Television ett reportage om Turkiets president Erdogan. Efteråt har inslaget mött stark kritik och anklagats för att vara ett rent hyllningsreportage. ”vidrigaste mediala bajsmacka jag någonsin upplevt” skriver artisten Dilba Demirbag på Facebook.

Aktuellts reportage om Turkiets president Erdogan påminner om ett okritiskt hyllningsreportage. Redan i början av inslaget är man ärliga med att man vill visa en bild av hur älskad AKP-ledaren är. För att illustrera sin poäng intervjuas en turkisk familj som hyllar den turkiska presidenten på ett sätt som för tankarna till personkulten kring Adolf Hitler i nazist-Tyskland. Föräldrarna stoltserar med att dom till och med döpte sina trillingar efter Erdogan. I inslaget ser man även hur porträtten över AKP-ledaren vakar över hemmet. Av alla frågor som ställdes i inslaget kunde tittarna inte ta del av några som helst kritiska frågor.

I inslaget intervjuades även författaren Cigdem Akyol som är aktuell med en svensk översättning om en biografi över Erdogan. I intervjun lyckas SVT förmedla budskapet att Turkiet inte är någon diktatur – så länge man inte inte kritiserar Erdogan, systemet eller kritiserar staten så är allting lugnt – men som sagt, ingen diktatur enligt SVT:s Erdoganexpert.

I verkligheten har över 110 000 människor inom militären, polisen, rättsväsendet, universiteten och folkvalda oppositionspolitiker avlägsnats från sina poster sedan kuppförsöket 2016. Under samma period har regimen fängslat 50 000 personer samtidigt som vänsteroppositionen har utsatts för våldsam repression. Efter reportaget har SVT mött stark kritik från den svenska allmänheten. En som har kritiserat programmet är artisten Dilba Demirbag som kallar inslaget för en medial bajsmacka.

”En ren och skär reklamkampanj. Tur att det finns andra nyhetsorgan både i Sverige och utomlands.” skriver hon på Facebook.

Demirbag är långt ifrån ensam, från vänstern till liberaler har reagerat kraftfullt mot SVT efter inslaget. I en skriftlig kommentar till Aktuellt Fokus säger samhällsdebattören Kurdo Baksi att SVT brustit i sin neutralitet.

”Jag anser att Aktuellt borde ha bjudit in en lite mer oberonde debattör i gårdagen program. Aktuellts inslag överraskade mig mycket. Inslaget om Erdogan brast i neutralitet. Så ska inte en skattefinansierad TV-kanal agera.” skriver Kurdo Baksi till Aktuellt Fokus. Nedan följer några av de Twitterreaktioner som uppstådde efter Aktuellts sändning.

Länk till SVT:s reportage finner du här: https://www.svtplay.se/video/15075644/aktuellt/aktuellt-6-sep-21-00-1?info=visa&start=auto&tab=senaste

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se