Kontakta oss

KRÖNIKA

Jonas Lundgren: ”Sveriges opposition är kontrollerad”

Publicerat

den

KRÖNIKA ”Modet är livets enda mått”. Det sa Sören Kirkegaard. Han sa även en hel del dumma grejer, men det må vara hänt; lika dum som det politiska läget i Sverige ska man ha en jävla otur för att bli.

Jag blev på ett sätt väldigt glad när skandalen kring Transportstyrelsen exploderade för några dagar sedan. Den visar på några viktiga politiska poänger som är värda att uppmärksammas. För det första visar den tydligt på faran med att lägga ut tjänster på entreprenad. För det andra visar den på att Sverige styrs av en inbillat kompetent politisk adel utan ansvarskänsla. Jag hade hoppats att min tredje poäng skulle slippa besannas – den om att vi har en kontrollerad och passiviserad opposition i Sverige.

Vänsterpartiet har anmält ansvariga ministrar för skandalen kring Transportstyrelsen till Konstitutionsutskottet och nöjt sig med det. Vad man istället borde ha gjort är att ta ansvar för Sverige och fälla regeringen i samarbete med övriga oppositionspartier. Det borde ha varit det logiska. Men man har från partistyrelsens sida fortfarande en övertro på att taktiken ska fungera, den taktik som handlar om att regera Sverige med Socialdemokraterna efter nästa val. Partistyrelsen är troligen de enda som inte förstått att oddsen för detta är sämre än att man skulle träffa bulls eye med ryggen mot piltavlan, förbundna ögon och en smärtsam bakfylla.

Att fälla regeringen är det enda sättet att återupprätta förtroendet för demokratin. Tyvärr har Vänsterpartiet, ett parti där jag varit medlem i över 10 år, hittills inte visat intresse för att försvara demokratin och stå upp mot korruption och dumhet.

Det är extra sorgligt eftersom dessa värderingar, enligt mig, är vad Vänsterpartiet är byggt på. Istället försvarar man Socialdemokraterna och skademinimerar åt regeringen som om den hade blivit ett nytt Sovjetunionen som partiet anpassar sig efter i alla väder.

I skrivande stund är detta oklart, men det verkar inte som om Allianspartierna heller är beredda att sparka undan benen på regeringen och tvinga Löfven att utlysa nyval. Det är nästan komiskt. Vi har en hel politisk opposition som hellre sitter still i båten än agerar när landet utsatts för ett allvarligt hot mot rikets säkerhet.

Alliansen har hittills avstått av en väldigt enkel orsak; de är inte på något sätt annorlunda när det gäller korruption, slarv och ren dumhet än vad sittande regering är. Vänsterpartiet har hittat ett nytt Sovjet. Det är nästan ännu sorgligare.

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se