Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokraterna tar makten i Region Stockholm

Publicerat

den

INRIKES I 16 år har de blågröna styrt Region Stockholm. Nu tvingas det skandalomsusade finansregionrådet Iréne Svenonius gå i opposition.

Region Stockholm kommer framöver att styras av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet meddelade partierna på en presskonferens i fredags. Med stöd av Vänsterpartiet kommer koalitionen uppnå en majoritet.

Istället för nedskärningar inom vården kommer den nya koalitionen fokusera på nedskärningar inom byråkratin och minskad privatisering.

– Vi kommer att minska användningen av konsulter, minska administrationen, och bromsa den ohållbara kostnadsutvecklingen inom vårdvalsmarknaden, sade Aida Hadzialic (S) på presskonferensen.

Vänsterpartiet arrangerade en egen presskonferens där de beskrev att de kommit överens att agera stödparti åt den nya koalitionen. Vänsterpartiet är tydliga med att de också kan dra tillbaka stödet om det skulle bli aktuellt med nedskärningar inom vården.

Skandaler och korruption
Sedan 2016 är det den kontroversiella Irene Svenonius som varit finansregionråd och styrt över regionen. Svenonius har bland annat varit jävig då hennes man Jan Svenonius var upphandlingschef på Nya Karolinska. Hon försökte stoppa en extern granskning av hennes mans konsult- och fakturahanteringen. Försöket misslyckades och hennes man fick lämna sin tjänst.

En annan korruptionsskandal uppstod när Irene sålde ut Bromma sjukhus till sin kompis och granne Filippa Reinfeldt. Sjukhuset såldes till Vecture där Reinfeldt börjat jobba efter att hon lämnat politiken. Vecture var också Irenes tidigare arbetsplats.

Irenes styre i regionen ledde till rekorddåliga opinionssiffror. I opinionsundersökningarna blev Vänsterpartiet näst största parti i Stockholm, en plats som Moderaterna innehaft i decennier.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se