Kontakta oss

ARBETSLIV

Kapitalister i kammarrätten – Friande dom kan leda till massiv lönedumpning för svensk arbetarklass

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE |  Andreassons åkeri har på flera sätt försökt undvika skatt i Sverige. Bland annat genom att ha startat bemanningsföretaget Zimit transportförmedling AB. Zimit har däremot inte några anställda. Alla som arbetade åt dem var nämligen polacker som anlitades som egenföretagare.

Skatteverket har nu kommit ifatt dem och Andreassons åkeri är nu uppe i kammarrätten där Skatteverket kräver 19 miljoner kronor i obetalda arbetsgivaravgifter.

Åkeriet har försökt smita undan att betala skatt och lönedumpa branschen. Genom att starta bemanningsföretaget Zimit försökte de komma undan sin arbetarfientliga brottslighet. Zimit har sedan valt att anlita polska lastbilschaufförer som egenföretagare. På så sätt har Andreassons åkeri inte haft några anställda på pappret och sluppit undan bland annat arbetsgivaravgifter, man har även kunnat betala lägre löner än vad kollektivavtalet tillåter.

Fackförbunden bakbundna på grund av systemet

De svenska fackförbunden har inte kunnat agera då de inte representerar egenföretagare vilket har lett till att lönesättningen skett utan att facket har haft något att säga till om.

Skatteverket har däremot inte accepterat försöken att smita undan. Konflikten med Skatteverket handlar om inkomståret 2012. De polska egenföretagarna blev inte godkända som egenföretagare då de enbart arbetat åt Andreassons åkeri. För att räknas som egenföretagare måste de arbeta självständigt men de polska chaufförerna har varit helt beroende av Andreassons åkeri på samma sätt som om de vore anställda. De polska chaufförerna har enbart behövt betala skatt i Polen men efter förvaltningsrättens beslut åker de nu på stora skattesmällar då de ska betala svensk inkomstskatt.

En annan lag som skatteverket lutar sig på är att alla gästarbetare som jobbar i Sverige över 6 månader ska betala skatt och eftersom åkeriet inte dragit av skatten på deras löner blir det chaufförerna själva som får göra det.

Den metod som Andreasson åkeri har använt sig av är inte unik för åkeribranschen utan existerar i flera olika branscher runtom i landet. Myndigheterna beräknar att det kan röra sig om 300 000 arbetare i Sverige som arbetar på detta sättet. Andreassons åkeri har i rätten försökt att framställa chaufförerna som legitima egenföretagare men i själva verket är det inget annat än svart arbetskraft.

Friande dom kan leda till allvarliga konsekvenser för svensk arbetarklass

De 300 000 arbetare som finns i dagsläget skulle om de var legitima dra in 60 miljarder kronor i skatt per år. Vilket är lika mycket som statsbudgetens utgift inom området, hälsovård, sjukvård och social omsorg.

Blir Andreassons åkeri fällda i kammarrätten blir det ett slut med metoden och fler företag kommer att få skatteverket efter sig. Skulle de däremot inte bli fällda så skulle det leda till en katastrof på den svenska arbetsmarknaden då det skulle bli fritt fram för företag att använda samma metoder.

 

Niklas Andersson
niklas.andersson@aktuelltfokus.se