Kontakta oss

KULTUR

Möt vänsteraktivisterna som ockuperar lyxvillor för att motverka hemlöshet

Publicerat

den

KLASSKAMP| För några veckor sedan kunde Aktuellt Fokus rapportera om att engelska anarkister hade ockuperat en tom lyxvilla för att inhysa bostadslösa. Nu har Vice släppt en minidokumentär om ockupanterna där man ges en inblick i de unga aktivisternas politiska kamp.

– Det sägs att dom flesta i arbetarklassen bara är två löneutbetalningar bort från att bli hemlösa, säger en ung aktivist med maskering för ansiktet.

I minidokumentären får vi även bekanta oss med Grant, en före detta missbrukare som har varit uteliggare sedan 2015. Tack vare de radikala vänsteraktivisterna har han nu fått en form av trygghet och slipper sova utomhus i vinterkylan.

Ockupanterna tillhör en anarkistgrupp där merparten av aktivisterna är unga vuxna. Vid ockupationer letar aktivisterna efter framför allt tomma överklassbyggnader. Enligt Vice finns det mer än 200 000 byggnader som har stått tomma mer än sex månader i Storbritannien. Enligt myndigheterna var antalet uteliggare 2016 fler än 4100 personer – en siffra som fortsätter att växa.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se