Kontakta oss

INRIKES

KD-topp misstänkts för miljonkorruption

Publicerat

den

MASSKORRUPTIONEN Det blåser korrupta vindar kring KD-toppen Anders Hagström från Örebro. Under tre års tid har KD-politikerns bolag tjänat miljonbelopp på boendeplatser som kommunen upphandlat till ensamkommande flyktingar.

Anders Hagström är inte bara Kristdemokraternas toppnamn i Örebro. Han är även ordförande i vuxen- och arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för försörjningsstöd, integration och kommunens flyktingmottagande. De senaste tre åren har Örebro kommun köpt in boendeplatser för 16 miljoner kronor, och av dessa har över en tredjedel gått till hans privata bolag. Det visar en granskning från SVT.

Totalt rör det sig om över sju miljoner kronor som har gått från kommunen till Anders Hagströms bolag, Hepa fritid AB. Till SVT bedyrar Hagström att det inte finns några oegentligheter i miljonaffärerna. Men enligt Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet råder det ingen tvekan om att KD-politikern har agerat jävigt.

– Att sitta och besluta om flyktingmottagning när man själv äger en anläggning som tagit emot en stor del, det skulle jag säga är ganska odiskutabelt jäv. Man har då ett direkt ekonomiskt intresse i hur många flyktingar som tas emot, säger Olle Lundin till SVT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se