Kontakta oss

INRIKES

KD-toppen Sara Skyttedals råd till lågavlönade svenskar: ”Åk till Rumänien”

Publicerat

den

INRIKES KD-toppen Sara Skyttedal tycker att fattiga och lågavlönade svenskar ska åka till Rumänien – för då kan dom spara in pengar på prisskillnaderna. Det var svaret hon gav 55-åriga Karina Andreasen från Örebro. Karina är en många lågavlönade arbetare i Sverige. För tillfället har hon tre jobb.

Det började med att KD-toppen Sara Skyttedal kallade människor som bojkottar flyget för ”dumpuckon”. Enligt Skyttedal är det deras fel att bolagen inte investerar mer i grön teknik.

Skyttedal fick flera svar på tal, bland annat från Karina Andreasen som undrade om det var hennes fel att bolagen inte investerar i grön teknik. Karina skrev även att hon inte flyger eftersom hon inte har råd – vilket fick KD-politikern att håna henne offentligt.

”Åk till Rumänien”

När Sara Skyttedal svarade Karina Andreasen bad hon henne åka till Rumänien eftersom det är billigare där än i Sverige. Enligt Skyttedal skulle Andreasen spara pengar att åka till Rumänien några veckor. ”Jag har hittat en flygresa till Rumänien för 321 kr tur och retur om du vill åka. Prisnivåerna där så låga att du sparar pengar på att leva där några veckor istället för i Sverige. Enjoy!” skrev Sara Skyttedal.

KD-politikerns hånfulla svar har blivit ordentligt uppmärksammat på sociala medier, människor har bland annat anklagat henne för att dumförklara väljarna och för klassförakt. Aktuellt Fokus bestämde sig för att ringa upp Karina Andreasen för att höra vad hon själv tyckte om svaret. Enligt Andreasen borde Sara Skyttedal ta reda på hur saker ligger till innan hon börjar raljera över vad andra människor har råd med eller inte.

”Så ser det faktiskt ut och det behöver politiker få veta”

Karina Andreasen är 55 år och har för tillfället tre jobb, bland dem en 40-procentig tjänst inom vården, plus två timvikariat. En bra månad innebär cirka 9000 kronor berättar hon. Värre är det när hon blir sjuk, som för ett tag sedan då hon fick influensan och missade ett 17-timmars pass.

– Då missar man en hel del pengar tyvärr, säger Karina.

Vad tänkte du när du såg svaret från den här KD-politikern?

– Först när hon skickade det där svaret så tänkte jag inte så mycket mer än, ”herregud”. Men hon menade på att ingen är så fattig att dom inte kan åka till Rumänien för 321 kronor. Det tog väl ett tag innan jag kopplade vad hon menade, säger Karina Andreason och fortsätter.

– Hon svarade ju aldrig på frågorna heller. Det var väl egentligen det jag reagerade på i första hand, att hon inte ens svarade på mina frågor.

Karina säger att hon upplevde klassförakt och att Sara Skyttedal raljerade över hennes svar. Enligt Karina måste politiker som Sara Skyttedal lära sig hur verkligheten ser ut för vanligt folk i Sverige.

– Jag tycker det är viktigt att få fram till henne och andra att alla har faktiskt inte 321 kronor att åka till Rumänien för, plus alla andra kostnader. Så ser det faktiskt ut och det behöver politiker få veta, säger hon och fortsätter.

– Många skulle ju inte säga det eftersom dom skäms över att dom har det dåligt ställt. Men det har jag slutat med för länge sen för det är inget att skämmas över, det är inte mitt fel.

När det gäller synen på politiker som Sara Skyttedal säger Karina att politikerna inte har någon förståelse för hur vanliga människor har det. Som exempel nämner hon att många politiker knappt haft några vanliga jobb.

– Det blir mer och mer tydligt känner jag, dom behöver inte vända på varenda krona, dom behöver ju inte det. Många politiker idag har ju aldrig levt ett vanligt liv eller haft ett vanligt jobb, det blir ju mer och mer tydligt, att dom inte har någon som helst förståelse.

Har du något du vill säga till Sara Skyttedal om hon läser det här?

– Att hon faktiskt behöver ta reda på hur vanliga människor har det. För hon har ju ingen aning…om man sitter och skryter om sina höga intelligens borde hon ju veta bättre, säger Karina Andreasen till Aktuellt Fokus.

Sara Skyttedal är ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, före detta KDU-ordförande och kommunalråd i Linköping.


Kim Fredriksson

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se