Kontakta oss

KRÖNIKA

Borgerlighetens reaktioner på Johan Ingerö avslöjar hyckleriet

Publicerat

den

Johan Ingerö och KD-propaganda - Pressfoto Timbro/Faksimil Facebook

KRÖNIKA Kristdemokraterna tillsammans övriga borgerligheten i Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har sedan årtionden anklagat tidigare rödgröna regeringar för att inte ta brottsoffren på allvar. Samma människor sitter just nu och ryggdunkar en misstänkt förövare och försöker karaktärsmörda Sara Skyttedal.

Under MeToo fick vi lära oss av uppropet ”I maktens korridorer” att inte heller politiken är fri från övergrepp och sexuella trakasserier, långt därifrån. Det har gått några år sen dess och nu får man hoppas att de flesta partier har en god ordning för hur dylika frågor ska hanteras. Ett parti som har det är Kristdemokraterna, åtminstone enligt den avgående partisekreteraren Johan Ingerö. Det har han fått känna in på bara skinnet eftersom det i dagarna uppdagades att han polisanmälts för sexuella trakasserier mot Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal och en tidigare partner och partikollega.

Händelsen, oavsett hur den sett ut, det får rättsvårdande myndighet såklart avgöra, är tragisk och bara en i mängden av sexuella trakasserier, våldtäkter och grova kränkningar som har dokumenteras i politikens värld de senaste åren.

Oavsett vad man tycker eller tror om anklagelserna så är det som just nu händer på Johan Ingerös Facebook politiskt anmärkningsvärt. Stödet för den misstänkta gärningsmannen haglar in. Man kan bara föreställa sig hur detta känns för brottsoffren.

Brottsofferperspektiv?

En som ger Ingerö sitt stöd är före detta Centerpolitikern, därefter MED-politikern och numera KD-politikern Bo Hansson. ”Nio år sedan!! Vansinnigt” skriver han i en kommentar. Men Bo var inte klar där. Han följer upp med ytterligare kommentarer varav en handlar om att det misstänkta brottet borde hanterats ”internt” utanför rättssamhället. I en annan kommentar undrar han om Sara Skyttedal inte borde ta en time out från politiken. ”Förmodar att du tar politisk time-out medan ärendet hanteras av polisens utredare?”, skriver han.

Faksimil Facebook

Bo Hansson är inte bara företrädare för Kristdemokraterna, han är även ordförande för Brottsofferjouren Stockholm-Gotland. En som menar att Bos uttalanden är anmärkningsvärda är Anna Simom-Karlsson, tidigare pressekreterare för Annie Lööf. Hon menat att Hanssons kommentar är ”helt orimlig” för en ordförande för Brottsofferjouren. ”Vari ligger det orimliga?”, kontrar Bo Hansson. Läsaren kan förhoppningsvis bedömma den saken bättre än Bo Hansson lyckats göra.

Faksimil Facebook

”Beklagar”

Tre som uttrycker ett lite mildare stöd för Ingerö är Moderaternas före detta kommunikationschef Per Rosencrantz, författaren Dan Korn och moderatpolitikern Staffan Strömbäck. Rosencrantz skriver ”Ta hand om dig. Verkligen tråkigt att höra.” Korn nöjer sig med ett ”Lycka till med det du nu tar dig för.” Strömbäck, som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden på Lidingö, går lite längre i sitt stöd genom att skriva att han ”beklagar”.

”Förmodar att orsaken till att Sara Skytterdal nu nio år i efterskott drar fram ”övergreppskortet” för att du haft synpunkter på hennes cannabisuttalanden. Allt stöd till dig och jag skulle gärna se att du blev ny partiledare när detta lugnat ned sig […].” Utöver att vara en tyckare i denna form av frågor är kommentatorn, Dag Dunås, också Kristdemokraternas representant i revisorskollegiet i Region Sörmland. En person som partiet, åtminstone regionalt, räknar med har ett gott omdöme.

Ytterligare en som gärna tar till de stora orden är psykiatrikern och högerdebattören David Eberhard. Han har tidigare kritiserats för att i en så kallad reaction video tillsammans med komikern Aron Flam ha hånat komikern och estradören Bianca Kronlöfs personliga berättelser om sexuella övergrepp. Eberhard har också kandiderat till riksdagen för det högerpopulistiska partiet Medborgerlig Samling.

Oroande kvinnohat

Det är beklämmande att se hur ett parti som så sent som 2018 drev kampanjen ”Skydda henne – inte förövaren” kan ha högt uppsatta företrädare som agerar på det rakt motsatta sättet när anklagelserna riktas mot företrädare med ”rätt åsikter”.

Samtidigt ser vi hur företrädare för andra borgerliga partier som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling med ryggmärgen agerar liknande. Det är illavarslande att dessa krafter just nu styr vårt land. Man är nämligen inte vad man säger utan vad man gör.

 

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se