Kontakta oss

UTRIKES

”Kidnappade” svensken i Irak: ”Jag är inte kidnappad”

Publicerat

den

MASSMEDIA| Massmediernas kidnappade svensk i Irak har talat ut. I en nysläppt video säger svensken att han blev övergiven och att han inte är kidnappad.

Igår kväll spred svenska massmedier nyheten om kidnappningen av en svensk Pêşmerge-soldat i Irak. Nyheten gjorde gällande att 51-åriga Tony från Göteborg hade blivit kidnappad av det yezidieska folkförsvaret, YBŞ. I en artikel i Aftonbladet framgår det att tidningen har intervjuat det påstådda kidnappningsoffret och hans bror, där båda för spekulationer om att YBŞ står bakom kidnappningen av svensken. Nu dementeras uppgifterna av svensken själv.

Efter en rad olika spekulationer i sociala medier, där det framgår att göteborgaren uttryckt sig oklart om vilken kurdisk grupp som förde honom till fångenskap, och ifall YBŞ var överhuvudtaget varit inblandade och agerat på order från kurdiska arbetarpartiet, PKK, talar svensken ut i en där han klargör att medias uppgifter inte stämmer.

I videon berättar den svenska 51-åringen att han stödjer de kurdiska gerillorna YBS och YPG i deras kamp mot Islamiska Staten. Någon kidnappning är det inte heller på tal om, enligt Tony ska han istället ha blivit övergiven av sina kamrater från KDP efter att ha vägrat strida mot andra kurdiska antiislamistiska styrkor.

– Jag är inte kidnappad. Jag är inte här under under vapenhot, jag är här under fri vilja, säger svensken i början av videon.

I videon återkommer svensken till att språkrelaterade problem har lett till flera av de missförstånd som cirkulerar på nätet, just nu.

Sen igår kväll hade fördes flera spekulationer i sociala medier. Initialt fick YBŞ stå som anklagade för kidnappningen som nu har dementerats av svensken. Även Kurdistans arbetarparti, PKK fick ta en del av skulden av internationella medier.

Hela videon kan du se här nedan:

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se