Kontakta oss

UTRIKES

Tyskland förbjuder kurdiska symboler

Publicerat

den

TYSKLANDTysklands konservativa inrikesminister förbjuder kurdiska symboler i landet.

Enligt en artikel i tyska tidningen Der Spiegel har Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere infört ett förbud mot kurdiska symboler i landet. Ett 30-tal symboler som representerar Kurdistan får inte längre visas offentligt. Förbudet började gälla 2 mars, rapporterar Der Spiegel.

Förbudet anses ha tillkommit på grund av press från Turkiet som bedriver en aktiv kamp mot ett fritt Kurdistan. Den turkiske diktatorn Erdogan har tidigare fängslat folkvalda politiker som uttalat ett stöd för den kurdiska minoriteten. Några av de symboler som förbjudits har att göra med PKK som sedan 1980-talet bedrivit en väpnad kamp mot Turkiet för ett självständigt Kurdistan. Tyskland är ett av få länder som genom åren har visat sitt stöd för Turkiets ockupation av Kurdistan.

Utöver PKK har även symboler från de USA-allierade YPG och YPJ, som varit terrorsekten IS största motståndare, förbjudits. Sedan IS med understöd av Turkiet försökt erövra kurdiska regionen Rojava i norra Syrien har YPG och YPJ slagit tillbaka hårt. YPG och YPJ är den största delen av Syriens Demokratiska Styrkor, SDF. SDF har tillsammans med USA tryckt tillbaka IS och är på väg att rensa ut dem från mellanöstern.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se