Kontakta oss

UTRIKES

Kinesiska gäng kidnappar och stympar personer för organiserat tiggeri

Publicerat

den

14705892_10211329479295730_5987022342627269472_nKINA| Kinesiska gäng kidnappar och stympar personer för att sedan skicka dem utomlands för att tigga. Myndigheterna känner till att det sker men agerar sällan.

Enligt ett reportage från den malaysiska tidningen The Star är många av landets kinesiska tiggare ditskickade av ett kinesiskt gäng. Det är främst i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur och turistön Penang som tiggarna blir skickade till.

Reportrarna har talat med två tiggare som blir utnyttjade av ligan. De blev båda kidnappade som barn och är hemmahörande i Dongguan och Zhengzhou. Ligan stympar barnen eller ser till att de blir deformerade för att dra in mer pengar när de tigger. Den ena tiggaren som intervjuas vet inte hur gammal han är medan den andra vet att han är 33 år gammal.

Tiggarna får börja med att tigga i Kina och om de sköter sig blir de skickade utomlands där de kan dra in mer pengar. De anländer en gång om året till Malaysia med ett turistvisum som tillåter dem att stanna i landet i en månad. I Malaysia blir de upplockade av malaysiska ligor som samlar in pengarna som tiggarna fått. Hur mycket tiggarna själva får behålla beror på hur stympade eller deformerade de är, desto mer deras kropp blivit utsatt desto större andel får de behålla.

De malaysiska gängen styr deras vardag. Större delen av dagarna får de sitta på gatan och tigga. De blir utplacerade av gängen på morgonen och sent på kvällen blir de upplockade. De får sova på boenden eller hotell som styrs av ligorna. På de få lediga timmarna de har över besöker de massagesalonger eller prostituerade men oftast har de inte råd med tjänsterna då de vill ha dubbelt betalt av tiggarna för deras deformerade kroppar.

Myndigheterna har svårt att agera
Enligt de malaysiska myndigheterna känner de till situationen men har svårt att agera. De få fall man utreder läggs ner då tiggarna lämnar landet. Prioriteringen att lösa fallen är lågt då varje fall utreds individuellt.

I Kina är fenomenet gammalt. Landet har länge haft problem med ett stort antal hemlösa barn. Barnen blir kidnappade och deformerade av gängen för att sedan bli tiggare resten av sina liv.

Deformeringarna hindrar tiggarna från att få normala jobb. Det enda hoppet för de eftertraktade hemlösa barnen är att bli adopterade men det är en liten andel som blir det. Det beräknas att det finns runt en halv miljon hemlösa barn 2015 och 22 000 registrerade adoptioner vid samma år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se