Kontakta oss

UTRIKES

Inga terrorattacker i Xinjiang på fem år

Publicerat

den

KINA Efter myndigheternas motoffensiv mot bland annat Islamiska Staten har den hårt terrordrabbade regionen Xinjiang inte upplevt ett enda terrordåd på fem år. Det rapporterar den asiatiska nyhetskanalen CGTV.

Mellan 1990-2016 drabbades den kinesiska regionen Xinjiang av tusentals terrorattacker. I början av 2010-talet inledde islamistiska terrorgrupper en omfattande terroroffensiv som resulterade i att över 800 civila mördades i olika attentat. Då inledde kinesiska staten en stor antiterroroffensiv riktad mot bland annat Al Qaeda kopplade Turkistans Islamiska Parti (TIP) och terrorsekten Islamiska Staten.

Terrorattack i Xinjiang 2008

Nu kan myndigheterna konstatera att Xinjiang har varit fritt från terrorattacker i fem år. Myndigheterna beskriver kampen mot terrorismen som framgångsrik och gynnsam för både civilbefolkningen och den ekonomiska tillväxten i regionen.

Vill införa shariastyre i nordvästra Kina

De verksamma terrorgrupperna i regionen som Turkistans Islamiska Parti brukar ofta beskrivas som separatister i västerländska medier. Men det är en sanning med modifikation. Det är förvisso helt sant att TIP vill splittra Kina genom att göra om Xinjiang till en shariastyrd stat vid namn Östra Turkistan men TIP och andra likasinnade terrorgrupper har även stridit sida vid sida med Al Qaeda i Syrien och talibanerna i Afghanistan.

37 civila dödade i en av terrorattackerna 2014. Foto: Xinhua

2014 deklarerade terrorsekten Islamiska Staten krig mot Kina. Kort därpå började flera uigurer dyka upp i IS propagandabilder på sociala medier. Hur många tusen uigurer som rekryterades till IS är för närvarande oklart. Vad som däremot är klart är att uiguriska IS-terrorister har haft träningsläger i Irak och att många som återvände till Xinjiang blev fängslade då de kinesiska myndigheterna ser Islamiska Staten som en stor säkerhetsrisk.

IS-terrorister från Xinjiang

Förutom TIP och IS finns det även flera mindre islamistiska terrorgrupper i Xinjiang. Enligt tidigare uppskattningar ska TIP haft ett historiskt stöd på uppemot 25 procent av befolkningen i Xinjiang. Den siffran ska numera ha dalat till omkring 5-10 procent.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se