Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Klimataktivister blockerar Preems oljeraffinaderi

Publicerat

den

Foto: Extinction Rebellion

LYSEKIL   Klimataktivister från Extinction Rebellion blockerar just nu ingången till Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Aktivisterna har bland annat låst fast sig i oljetunnor.

Klimataktivister från Extinction Rebellion och nätverket Stoppa Preemraff inledde blockaden vid ingången till Preems oljeraffinaderi i Lysekil under förniddagen. Aktivisterna har bland annat låst fast sig själva i oljetunnor som bär texten ”Frigör oss från fossilkapitalet”. I ett uttalande på sociala medier riktar Extinction Rebellion hård kritik mot S+MP-regeringen för deras ekonomiska politik. Enligt aktivisterna låser regeringens ekonomiska politik fast Sveriges medborgare i ett fossilberoende som majoriteten av svenskarna vill bryta.

– Regeringens ekonomiska politik låser fast oss medborgare i en fossil framtid som en majoritet av svenska folket vill bort ifrån. Stödpaketen som regeringen utfärdar borde leda oss in på en ny väg, bort från det fossila och orättvisa. De måste börja avveckla fossilindustrin, en gång för alla, säger Jonas Ohlsson som sitter fastlåst i en oljetunna, säger en av aktivisterna.

Enligt Extinction Rebellion kommer klimataktivisterna göra allt motstånd dom kan om regeringen godkänner utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi.

– Vi ser det som ett sätt att visa att vi inte kommer ge oss om regeringen godkänner utbyggnaden. Det tar inte slut där. Vi kommer göra allt motstånd vi kan. När de expanderar och trappar upp gör vi samma sak, säger en av aktivister på platsen.

Aktivisterna kräver att regeringen påbörjar avvecklingen av den fossila industrin, stoppar utbyggnaden av Preem och stöttar utvecklingen av hållbara arbeten i Sverige.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se