Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Klimatförändringarna kan leda till vithajar i Göteborgs skärgård

Publicerat

den

Foto: Hermanus Backpackers

KLIMATET Vithajar i Göteborgs skärgård? Efter vithajar synts till i engelska kanalen och utanför Skottlands kust kan det bli en verklighet en snar framtid.

Den fruktade vithajen är världens största rovfisk och den tredje största hajarten. I normala fall lever vithajen i svalare subtropiska områden. Den förekommer i bland annat Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet och uppges kunna migrera långa sträckor. Klimatförändringarna har medfört att haven blir varmare. Vithajar som tidigare endast funnits runt den grekiska ö-världen har observerats mer och mer i norra Europa. Så sent som för en dryg månad sedan fick badgäster på i engelska Bournemouth evakueras från stranden efter observationer av vad som tros vara en vithaj.

För hajar som är vana med att simma långa sträckor är det ingen match att simma från England till Nordsjön och vidare till den svenska västkusten. Exakt när vi kan börja se vithajar på svenskt vatten är högst osäkert men enligt forskarna är det bara en tidsfråga. Tidigare har forskare prata om att vithajar kan bli vanligt förekommande om 70-80 år, men då klimatförändringarna sker snabbare än vad forskarna tidigare har räknat med kan det ske tidigare än så. Till dess kommer vi nöja oss med tillfälliga besök om tio till femton år.

Fatima Mohammad
redaktionen@aktuelltfokus.se