Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Klimatlarmet: Extremhetta kan döda 60 000 amerikaner om året

Publicerat

den

NORDAMERIKA  Ny klimatrapport varnar för att över 60 000 amerikaner kommer dö av extrema värmeböljor i framtiden. Anledningen är de pågående klimatförändringarna.

Under nuvarande förhållanden kommer drygt 8500 amerikaner dö till följd av extremhetta varje år. Men om 25-30 år kan den siffran ha ökat till 60 000 människoliv. Det visar en ny rapport som har släppts av Adrienne-Arsht Rockefeller Foundation Resilience Center, som har studerat konsekvenserna av klimatförändringarna. Enligt rapporten kommer stora delar av USA drabbas av extremhetta i framtiden. År 2050 räknas minst 130 miljoner amerikaner tvingas uppleva minst 100 dagars extremhetta om året.

För att undvika ett liknande scenario krävs radikala systemförändringar.

48 grader i somras

I slutet av juli plågades stora delar av USA och Kanada av en extrem värmebölja. I Washington State bekräftades temperaturer på 48 grader, obekräftade uppgifter gör gällande att temperaturen kan ha varit så hög som 50.5 grader. Över tusen personer dog som en direkt följd av extremhettan. Flest personer dog i Kanada, i British Colombia avled över 600 personer av extremtemperaturer upptill 49,6 grader.

Här har du källan.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se