Kontakta oss

INRIKES

Knivstabor manar till protester mot vräkningar

Publicerat

den

MOTSTÅND På söndag planeras en demonstration mot vräkningar i Knivsta. Ungdomar som kom till kommunen som flyktingar och som fortfarande går i skolan riskerar att lämnas vind för våg. – Politikerna har lurat oss, säger Demoz som är en av de drabbade.

I slutet av förra året protesterade flyktingar som blivit kommunplacerade i Knivsta mot att kommunen i ett kortfattat brev meddelat att de måste flytta. Protesterna gav resultat. Förutom en ursäkt från kommunens ansvariga tjänstemän har de flesta fått förstahandskontrakt. Men nu fortsätter vräkningarna.

Knivsta kommun som är en landets mest växande kommuner har nu meddelat 20-årige Demoz som fortfarande går i grundskolan i Knivsta och som placerades i den uppländska kommunen när han fick uppehållstillstånd att han måste flytta i månadsskiftet.

– Dem har pratat om integration och hur viktigt det är att jag går färdigt skolan. Men nu säger dem att jag ska flytta. Varför?, frågar sig Demoz som från början kommer från Eritrea.

En demonstration planeras nu mot hur kommunen behandlar ungdomar som inte har råd att köpa en bostadsrätt eller villa i miljonklassen kommer därför att hållas utanför Knivsta kommunhus på söndag klockan 15.00.

”Vi kräver att Knivsta kommun bygger bostäder som alla har råd med och att de som nu hotas att bli bostadslösa får bo kvar i kommunen”, skriver initiativtagarna i ett flygblad som är undertecknat ”Knivstas framtid”.

– I vintras satte vi på oss gula västar för att visa politikerna att vi inte ger oss. Vi får se vad vi hittar på denna gång, säger Mohamed som är en av de som planerar demonstrationen.

Sedan valet styrs Knivsta kommun av en allians mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se