Kontakta oss

INRIKES

Kommunen har gått plus 15 år – slaktar äldreomsorgen under coronapandemin

Publicerat

den

INRIKES Mitt under den pågående pandemin tänker högerstyret i Linköping, skära ner i äldreomsorgen med tio miljoner kronor. Några ekonomiska skäl till nedskärningarna det inte. Kommunen har gått ekonomiskt plus i femton år.

Den kommunala äldreomsorgen är redan så nedbantad som den kan bli. Tidigare undersköterskor vittnar om sönderkörda medarbetare och fullspäckade scheman trots total underbemanning. Beslutet innebär ännu mindre resurser att hålla Coronasmittan borta från äldreboendena.

Till lokaltidningen Corren rättfärdigar högerstyret nedskärningarna med att det bara skulle handla om effektiviseringar. För pengar finns gott om på den östgötska slätten. De senaste femton åren har kommunen gått ekonomiskt plus. Bara i fjol gick kommunen plus med hela 92 miljoner.

Skattemiljoner till företagsägarna på de äldres bekostnad

Så sent som i mars deklarerade kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), att kommunens ekonomi är god.

– Kommunen har en god ekonomi som tillåter att vi skjuter på dessa inbetalningar och bidrar med ett andrum för de som just nu har det tufft, sa Niklas Borg i ett pressmeddelande.

Men då gällde det stödinsatser till privata företag som inte har tagit sina egna buffertansvar. När det gäller resurserna till äldreomsorgen så blir det nedskärningar för mångmiljoner. Pengar som hade behövts för att hålla coronasmittan borta från kommunens äldreboenden. Nu blir det precis tvärtom.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se