Kontakta oss

UTRIKES

Donald Trump vill sätta in militären mot den egna befolkningen

Publicerat

den

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons
Foto: Gage Skidmore

UTRIKES Protesterna mot rasismen och polisvåldet växer. Nu hotar president Donald Trump med att sätta in militären mot den egna befolkningen.

Protesterna mot det rasistiska polisvåldet växer i USA. I närmare 150 städer har människor gått man ur huse för att kräva förändringar. På sina håll har protesterna övergått till våldsamma upplopp efter konfrontationer med polisen. Mer än 4100 personer har gripits den senaste veckan. Nu meddelar Donald Trump att han är redo att skicka militären på den egna befolkningen.

– Vi avslutar upploppen och laglösheten nu. Om en delstat vägrar vidta åtgärder för att skydda medborgarna så kommer jag sätta in amerikanska militären och snabbt lösa problemet för dem, sa Donald Trump på en pressträff i natt svensk tid.

Enligt Donald Trump finns det inget utbrett missnöje mot polisen i USA. Istället lägger han skulden på antifascister. Gatuprotesterna runt om i landet vittnar om en helt annan verklighet. En verklighet där ickevita amerikaner blir utsatta för systematiska övergrepp från landets poliskårer. I skrivande stund har ett tjugotal stater satt in militärens reservstyrka.

Hittills uppges 13 personer ha blivit dödade i protesterna, av dessa återfinns en polis. Under gårdagen öppnade polisen och nationalgardet eld mot en folksamling där en lokal restaurangägare dödades. Enligt polisen besvarade man elden från arga demonstranter men i efterhand visar det sig att det inte ens var någon demonstration på platsen. Ingen av poliserna eller militärerna på plats hade på sina kroppskameror under händelsen.

Många amerikaner befarar nu att det värsta kan komma. Nämligen att president Trump beordrar massakrer på den egna befolkningen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se