ARBETSLIV

Kommuner utnyttjar funktionsvarierade för gratis arbete

funktionshindrade-ta-sig-framINRIKES| Funktionsvarierade i Sverige ska via kommunen få tillgång till daglig verksamhet mot betalning. Men habiliteringsersättningen är frivillig för kommunerna vilket innebär att personer riskerar att arbeta gratis.

Habiliteringsersättning är något som kommuner ska betala ut till funktionsvarierade som aktiveras i så kallad daglig verksamhet. Men ersättningen är valfri för kommuner och enligt TV4 är det runt 40 kommuner som har slopat utbetalning helt.

En av de som drabbats är Johan Blomqvist som arbetar gratis på en matbutik i Svedala kommun sedan tre år tillbaka. Enligt TV4 slopade kommunen ersättningen redan 2002.

– Det ser ut så, dem är lite snåla, säger Johan till TV4.

Enligt en kartläggning som Sveriges Radio gjorde tidigare i år är det bland annat kommuner som Arvidsjaur, Bjursholm, Lycksele, Sorsele, Nordanstig, Ljusdal, Malung, Ludvika, Säffle och Nybro som inte betalar ut någon ersättning alls. Regeringen har samtidigt valt att starta en utredning för att “modernisera” lagstiftningen.

– Vi ser över lagstiftningen om daglig verksamhet för att se hur den hänger ihop med bland annat konventionen om funktionshindrade personers rättigheter, säger Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, till TV4.

Redaktionen

1 kommentar

1 kommentar

  1. peter

    2016-09-19 den 13:13

    Politikerna tjatar sig blåa i ansiktet för att skapa simpla jobb i Sverige , detta är ett resultat av det !

    Angrip inte symptomen , angrip sjukdomen !

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.

Upp