Kontakta oss

INRIKES

Kraftig JO-kritik mot polisens Facebookhantering

Publicerat

den

INRIKES | Justitieombudsmannen (JO) riktar kraftig kritik mot polisens hantering av sociala medier efter ett osakligt Facebookinlägg om rasism. Enligt JO saknar det aktuella inlägget relevans för polisens närvaro på sociala medier.

Det aktuella inlägget på Facebook gjordes på polismyndigheten i Växjö och Alvestas officiella Facebooksida av polismannen Scott Goodwin den 14 januari förra året. I inlägget ondgjorde Goodwin sig över att poliser kan bli kallade för rasister. Polisen skrev bland annat att det är skillnad mellan så kallade ”riktiga rasister” och poliser som anklagas för rasism samt att invandrare som anklagar polisen för rasism i samband med ingripanden är så kallade ”offerkofta-invandrare”.

Följde inte regeringsformen

JO:s kritik gäller först och främst att polisen inte har utgått regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet. JO skriver även: ”den som skriver för polisens räkning i sociala medier representerar myndigheten och att det inte är lämpligt att enskilda poliser redovisar sina personliga uppfattningar i det sammanhanget.”.

Inläggets författare Scott Goodwin försvarar sig bland annat genom att hänvisa till att inlägget ifråga fick många ”gillamarkeringar” och att inlägget nådde många personer. Ett försvar som JO inte ger mycket för.
Ombudsmannen avslutar kritiken med att understryka vikten av att polismyndigheten verkligen följer deras uttalade riktlinjer samt att strävan efter att få genomslag på sociala medier inte får innebära att polisen åsidosätter kraven på saklighet och opartiskhet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se