Kontakta oss

UTRIKES

TAK tar på sig ansvaret för bombdådet i Ankara

Publicerat

den

TURKIET | Den turkiska regimen var snabba med att peka ut det socialistiska folkförsvaret YPG som ansvariga för bombdådet i Ankara. Men nu har den kurdiska organisationen TAK tagit på sig ansvaret. I ett pressmeddelande skriver gruppen att de slog till i det fascistiska Turkiets hjärta.

TAK skriver även att attacken var en hämnd för massakern mot civila som Turkiet låg bakom i Cizre. I massakern brändes människor till döds och bland de döda återfanns flera barn och kvinnor.

Hotar turister

I pressmeddelandet varnar TAK alla turister som har semesterplaner i Turkiet. Gruppen skriver bland annat att turistnäringen kommer att få se fler attentat och att TAK inte kan hållas ansvariga för vilka som kommer dö i framtida attentat.

Turistnäringen är idag en av Turkiets viktigaste inkomstkällor. Semesterresorna från Sverige till Turkiet har redan dalat och flera internationella resebyråer uppger att människor har valt bort Turkiet på grund av den turkiska statens alltmer diktatoriska beteende. Så sent som förra sommaren utbröt kravaller i en rad turistorter efter att turkiska fascister attackerade kurder, oppositionspartier och tidningsredaktioner. TAK:s terrorhot mot den turkiska turistnäringen lär inte göra saken bättre.

Skyllde på YPG

Trots att det knappt hade gått ett dygn efter bombdådet i Ankara valde de turkiska myndigheterna att peka ut YPG som ansvariga för dådet. Bland annat påstod regimen att de hade DNA-bevis. Något som har blivit starkt ifrågasatt. Eftersom det hade inneburit att turkiska myndigheter måste vara världens snabbaste mest effektiva på att ta fram DNA, samt att myndigheterna måste ha lyckats hitta DNA från en självmordsbombare bland 62 andra kroppar.

YPG är sedan tidigare kända för att vara en av terrornätverket Islamska Statens värsta fiender. De blev kända då de drev ut islamisterna från staden Kobane och har sedan dess tagit än mer mark från det extremt våldsamma nätverket. Idag kontrollerar YPG landskapet Rojava och har upprättat ett demokratiskt styre där makten utgår från folket.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se