Kontakta oss

KULTUR

Kräver pengar för brott mot upphovsrätten – begår själva varumärkesintrång

Publicerat

den

KULTUR| Kontroversiella tjänsten Spridningskollen.se som var tänkt att driva in profit till giriga filmföretag anklagas nu för varumärkesintrång.

Aktuellt Fokus skrev tidigare under dagen om den kontroversiella tjänsten Spridningskollen.se som ägnar sig åt utpressning i filmbolagens tjänst. Spridningskollen kommer försöka samla ihop miljoner åt de rika filmbolagen genom att skicka ut kravbrev på 2000 kr till vanliga internetanvändare.

Nu visar det sig att Spridningskollen.se ägnat sig åt varumärkesintrång. Företaget Bahnhof meddelar att de var först med att registrera varumärket Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket. Sedan tidigare driver Bahnhof Spridningskollen.org.

– Det är förvånande att de som säger sig värna immaterialrätten inte har bättre koll själva. Det säger en hel del om nivån på deras så kallade initiativ, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof i pressmeddelandet.
Spridningskollen.se har kartlagt IP-adresser och sedan vänt sig till internetleverantörer för att få ut information om användarna bakom IP-adresserna. Genom skrämselmetoder hoppas de att få svenska folket att betala.

Finns inget tidigare liknande fall
Spridningskollen.ses utpressningsmetoder har aldrig tidigare skett i Sverige. Om folk inte betalar kravbreven hotar de med rättegång. Det finns inga tidigare fall som drivits till domstol. Juridiska experter som kommenterat ärendet menar att Spridningskollen.se även måste bevisa vilken person det är som varit skyldig till brottet vilket kan vara nästintill omöjligt.

Annan kritik som riktas mot Spridningskollen.se är att företag som erbjuder wi-fi till sina kunder kan få betala för vad deras kunder har använt deras wi-fi till.

I Danmark har det skett liknande fall då har folk blivit friade i domstolen. Personer som bott ensamma och haft ett öppet nätverk som vem som helst kunnat använda kan inte fällas. En individ kan då inte hållas ansvarig för hur andra personer använt nätverket.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons