Kontakta oss

INRIKES

Kritikstorm mot S nya flyktingpolitik: ”Som gammal socialdemokrat skäms jag”

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin 

INRIKES Reaktionerna på Scialdemokraternas nya flyktingolitik har varit många och starka. Inte minst inom det egna partiet och inom ungdomsförbundet SSU.

Riksdagsledamoten Sara Karlsson har meddelat att hon hoppar av i protest. I ett offentligt brev på Facebook kallar hon utvecklingen inom Socialdemokraterna för obehaglig.

”Det är en mycket obehaglig utveckling och det har gått så fort.

För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för. Och jag känner mig väldigt osäker på hur långt man är beredd att gå – finns det ens en gräns? Vi brukar prata om att förändra inifrån. Men nu är det valår och förväntningarna är att man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr. Det kan jag inte.

Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot.” skriver Sara Karlsson.

SSU kritiska

Strax efter Löfvéns presskonferens gick SSU:s Ola Palmgren ut och markerade genom utspel om krav på att den tillfälliga asyllagen måste rivas upp.

Några timmar senare kom SSU:s officiella kommentar i ett något mer försiktig tongång. I uttalandet skriver SSU att ungdomsförbundet välkomnar delar av moderpartiets förslag men är samtidigt är kritiska. SSU sågar bland annat Socialdemokraternas förslag om att stoppa papperslösa barn från att gå i skolan. ”SSU kräver även att alla barn och unga som bor i Sverige garanteras rätten till skolgång. Det slås fast i barnkonventionen och är en rättighet som vi inte får kompromissa med.” skriver ungdomsförbundet på sin hemsida.

Missnöjda gräsrötter

Inne på Socialdemokraternas officiella Facebooksida har presskonferensen fått hundratals kommentarer där många S-väljare är öppet kritiska till partiets hållning.

”Hade S gått till val på vad de nu kallar klassisk socialdemokratisk politik hade de förmodligen fått egen majoritet. Varför gjorde man inte det?”, ”Ni har inte min röst med tanke på hur ni hanterat denna situation”, ” Inte stolt över mitt medlemskap i partiet när jag hör detta!” och ”Det är otroligt att socialdemokratisk parti närmar sig SD . Som gammal socialdemokrat skäms jag.” är bara några av kommentarerna man får fram när man scrollar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se