Kontakta oss

INRIKES

Så hotar Löfvéns flyktingpolitik barnkonventionen som svensk lag

Publicerat

den

INRIKES Skulle Stefan Löfvéns nya flyktinglinje gå igenom skulle det innebära att papperslösa flyktingbarn stoppas från att få en normal skolgång, ett förslag som går tvärtemot Socialdemokraternas vallöfte om att göra FN:s barnkonvention till gällande svensk lag.

I fredags förmiddag presenterades Socialdemokraternas nya flyktingpolitik. Under pressträffen som hölls av statsminister Stefan Löfvén och migrationsminister Heléne Fritzon presenterades flera nya förslag till ny flyktingpolitik. Socialdemokraterna vill bland annat utöka inre passkontroller, behålla gränskontrollerna och stoppa papperslösa från att få ta del av den svenska välfärden. Stefan Löfvén vill inte ens att barn till papperslösa ska få gå i skolan. Det sa statsministern till TT under den direktsända pressträffen.

– De som fått nej ska inte kunna ta del av svensk välfärd, sa Stefan Löfvén till TT.

Skulle Stefan Löfvén få som han vill skulle Socialdemokraterna i praktiken gå till val på att bryta sitt eget vallöfte. Att neka papperslösa barn skolgång strider nämligen mot FN:s barnkonvention.

2014 gick socialdemokratiska partiet ut i valrörelsen och krävde att få föra in barnkonventionen i svensk lagstiftning. Ett av affischnamnen för frågan var S-toppen Moa Brydsten från Umeå. 2015 gick Barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér ut och sa att regeringen räknade med att ha ett färdigt lagförslag 2016. Enligt Regnér skulle Socialdemokraterna ta stafettpinnen när det gällde barns rättigheter.

”Nu tar vi stafettpinnen vidare vad gäller barns rättigheter och räknar med att under nästa år ha ett färdigt förslag till en ny lag. En av regeringens målsättningar är att Sverige ska vara ett av världens bästa länder att växa upp i, beslutet om att Barnkonventionen ska bli lag är en viktig del av arbetet för att förverkliga det.” sa Åsa Regnér i en debattartikel i Expressen.

Att föra in barnkonventionen i svensk lagstiftning vore positivt och välbehövligt men också helt omöjligt att förena med Socialdemokraternas nya flyktingpolitik. Inte minst när det gäller barnkonventionens punkt 28 och 32 som säger;

”Varje barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara gratis.” – ”Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som är skadligt eller hindrar barnets skolgång.”

Under punkt 28 står det även klart att Sverige är förbundet att erkänna barns rätt till utbildning och att grundutbildning ska vara obligatoriskt och kostnadsfritt tillgängligt för alla.

”Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till utbildning och i syfte att gradvis förverkliga denna rätt och på grundval av lika möjligheter ska de särskilt,

(a) göra grundutbildning obligatorisk och kostnadsfritt tillgängliga för alla
(b) uppmuntra utvecklingen av olika former av undervisning som följer efter grundutbildningen, innefattande såväl allmän utbildning som yrkesutbildning, göra dessa tillgängliga och åtkomliga för varje barn samt vidta lämpliga åtgärder såsom införande av kostnadsfri utbildning och ekonomiskt stöd vid behov” – Barnkonventionen punkt 28

Då barnkonventionen samtidigt förbjudet medlemsstaterna från att göra skillnad på barn och barn är det bara till att konstatera att Socialdemokraternas flyktingutspel är högst ogenomtänkt. Alternativt ett bevis på att partiet har svikit ytterligare ett vallöfte under sin tid i regeringsställning. Men exakt hur det blir råder det förvirring om. Enligt Heléne Fritzon finns det inga planer på att stoppa papperslösa barns skolgång, det uppger migrationsministern på sin privata Facebooksida där hon försöker göra en halvhjärtad pudel.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se