Kontakta oss

EKONOMI

Kryptovalutans senaste fall och uppgång

Publicerat

den

EKONOMI Det är en ostadig framtid som väntar kryptovalutor som bitcoin och Ethereum. Marknadsvärdet har sjunkit under året och samtliga marknader har börjat att känna av den stundande lågkonjunkturen. Men i allt detta finns det fortfarande ett ljus och trots att kryptovalutans bubbla har spruckit finns det fortfarande många som tror att det är just den digitala valutan som är framtiden. 

Nasdaq förlänger kontraktet

Kryptovalutorna har fallit under året, varav bitcoin har tappat mer än sitt dubbla värde jämfört med i augusti förra året. Från att ha varit uppe på 20 000 dollar har värdet för en bitcoin nu sjunkit till ca 3200 dollar. Trots denna minskning har börsoperatörer som Nasdaq och ICE inte tappat intresset för handeln. Med start i januari nästa år kommer båda börser att starta terminskontrakt för kryptovalutan, vilket innebär att man öppnar upp för en tidsbegränsad handel med möjlighet till förlängning.

Och de är inte ensamma. Redan förra året öppnade CME och Cboe Global Markets upp terminskontrakt, även om årets resultat inte har gett samma vinst som när kontrakten startades och bitcoins värde var som störst.

Intresset finns kvar

Marknadsanalytiker hänvisar till flera orsaker varför bubblan för de digitala valutorna sprack. Förutom att e-valutorna speglar resten av marknaden kan den stigande konkurrensen ha påverkat värdet. Det finns nämligen inte bara en kryptovaluta utan fler varianter har dykt upp på bara några år. Ripple har gått om Ethereum som den näst största kryptovalutan sett till marknadsvärdet, medan bitcoin fortfarande innehar förstaplatsen. Det kan även bero på att det har blivit dyrare att utvinna valutorna. Så kallad ”mining” kräver stora mängder ström, och i och med raset kan flera utvinnare ha behövt betala elräkningarna med deras senaste utvinning.

Det är däremot få som tror att kryptovalutorna kommer att försvinna bara för att de har stött på ett hinder på vägen. Men det är inte säkert att värdet kommer att stiga till samma summor som tidigare på kort tid. Det är troligare att ökningen kommer att ske långsiktigt för att undvika ett liknande ras igen.

Kortfattat om kryptovalutor

För de som är nya inom handeln med kryptovalutor kan man kortfattat säga att de är digitala valutor. De existerar endast över internet och är inte kopplade till en bank som andra valutor, vilket är en stor fördel hos kryptovalutan men enligt många även en nackdel. Eftersom den är decentraliserad finns det ingen mellanhand mellan dig som köpare och utvinningen. Istället finns valutan i en så kallad blockkedja som kopplar samman alla innehavare. Värdet fungerar däremot precis som hos andra valutor och det stiger och sjunker i takt med efterfrågan och hur mycket som finns i omlopp.

Kryptovalutorna har med andra ord haft ett tufft år och har en lång väg framför sig för att komma på fötter igen. Men intresset och användningen fortsätter ändå att öka och man tror att en stabilisering kommer att ske ganska snart. Det blir också allt vanligare att e-butiker, och till och med vanliga butiker, accepterar valutan som betalmedel. De digitala valutorna är med andra ord på intet sätt på väg bort.

Anders Persson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons