Kontakta oss

EKONOMI

Mångmiljoner till präster istället för arbetslösa i högertrojkans budget

Publicerat

den

EKONOMI KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att den nya högerbudgeten prioriterar det viktigaste i samhället. Men istället för att satsa resurserna på vanligt folk innebär den nya budgeten en mångmiljonsatsning på nya präster.

Kritiken mot högertrojkan M, SD och KD:s statsbudget har varit omfattande. Framförallt har många löntagare reagerat negativt på att den nya budget innebär skattesänkningar för rika samtidigt som sjuka och arbetslösa straffas. Efter budgeten gick igenom har tiotusentals människor har gått ut på gatorna och protesterat i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala, Umeå, Örebro och Visby.

De massiva protesterna verkar ha tagit  högeretablissemanget på sängen. Trycket har varit så pass hårt att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tvingades skriva en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon försvarar sin nya budget. I debattartikeln skriver Busch Thor att högerbudgeten satsar på det som är nödvändigt för samhället och försöker måla ut Socialdemokraterna och vänstern som oansvariga.

”Kritik riktas mot vår budget som nu har röstats igenom i riksdagen. När det gäller prioriteringarna så kan man sammanfatta det så här: vi har flyttat pengar från sådant som är roligt till det som är nödvändigt.” skriver hon i SvD.

Samtidigt som Ebba Busch Thor pratar om vad som är nödvändigt för Sverige står det klart att högertrojkans nya budget innebär en mångmiljonsatsning på nya präster.

– Det är mycket glädjande att vi nu efter år av överproduktion, dvs att vi utbildar fler än vi har utbildningsplatser för, får möjlighet till ett utökat antal utbildningsplatser i nivå med det vi redan gör, säger Niklas Holmefur, rektor Örebro teologiska högskola.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se