Kontakta oss

INRIKES

Kulturministern ljög om sin utbildning

Publicerat

den

INRIKES Parisa Liljestrand påstod att hon hade en bakgrund som litteraturvetare. En granskning visar att det inte stämmer.

Den nytillträdda kulturministern Parisa Liljestrand (M) intervjuades av SVT i samband med regeringsförklaringen. Till SVT sa hon att hon hade en bakgrund som litteraturvetare.

– Jag är ju litteraturvetare i grund och botten och utbildad lärare i svenska och religion. Så man kan säga att kulturfrågorna, existentiella frågor och demokratifrågor ligger mig väldigt varmt om hjärtat, sa Liljestrand.

Tidningen Flamman har granskat Liljestrands påstående och tagit reda på att det inte stämmer. Offentliga uppgifter från universiteten visar att hon inte genomfört några studier i litteraturvetenskap. Liljestrand har en vanlig lärarutbildning och en rektorsutbildning.

När Flamman kontaktar ministerns pressekreterare Caroline Opsahl bekräftar hon att Liljestrand inte är någon litteraturvetare. Opsahl påstår att det inte var någon lögn utan en ”olycklig formulering” från ministern.

En annan granskning av ministern visade att hon aldrig betalat sin TV-licens. Hon påstår då att det var hennes dåvarande man som betalat den.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se