Kontakta oss

INRIKES

Teknikföretagen oroas av lönekrav – men inte av utdelningarna

Publicerat

den

INRIKES    Företagsägarna vill inte se höjda löner, men gärna fler och större bonusar åt sig själva. Det budskapet ger Teknikföretagen på frågan om vad de anser om LO:s nya lönekrav.

Samtliga 14 LO-förbund är överens om en gemensam linje i avtalsrörelsen. Exakt hur stora lönekraven kommer att bli återstår att se men klart är att LO vill ha större löneökningar för de som har sämst inkomster idag. Ett krav som arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen är emot. I en intervju med tidningen Affärsvärlden säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin att LO:s lönekrav är aggressivt och utmanande för branschen. samtidigt håller han tyst om att Teknikföretagens medlemsföretag gör rekordvinster och höjer utdelningarna till aktieägarna.

−De krav som LO-förbunden samordnar kring är självfallet utmanande för de branscher som är ingångsjobb till arbetsmarknaden. Särskilt i ett läge när alla bedömare är eniga om att vi är på väg mot en kraftig konjunkturnedgång.

Kapitalägarna flyr samhällsansvar

Från LO:s sida är budskapet tydligt, den svenska arbetarklassen kan inte ta ansvar för hela inflationen. LO-ordföranden Susanna Gideonsson har bland annat sagt att företagsägarna måste ta större ansvar, men också att den nya regeringen måste ta ansvar.

− Inflationen slår hårt mot LO-förbundens medlemmar. Vi tar ansvar och kommer ta ansvar, men vi tycker också att det är dags för andra att ta ansvar, säger Gideonsson.

Redaktionen
Þredaktionen@aktuelltfokus.se