Kontakta oss

INRIKES

Läckt ljudfil avslöjar Reno Nordens lögner i Arbetsdomstolen

Publicerat

den

INRIKES Den pågående konflikten mellan sophämtarna och Reno Norden äger numera rum i Arbetsdomstolen. I en ljudinspelning som debattören och fackkämpen Frances Tuuloskorpi har släppt står det klart att Reno Nordens jurist ljuger i domstolen.

Konflikten mellan Stockholms sophämtare och Reno Norden har lett till ett sopkaos i Stockholm. Efter att sophanteringen privatiserats och Reno Norden tagit över har det lett till en uppmärksammad konflikt.

Reno Norden vill bland annat införa nya arbetsuppgifter som nyckelinventering. Sophämtarna vägrade att acceptera de nya arbetsuppgifterna utan ville jobba på som vanligt. En av de stora händelserna i konflikten var när den 6 juli meddelade att de skulle avskeda alla anställda.

Konflikten pågår numera i arbetsdomstolen där Reno Nordens jurist ljuger. Enligt juristen har företaget aldrig avskedat någon. Reno Nordens avskedsbeslut skedde i en förhandling med arbetarna. Hela förhandlingen spelades in och där bekräftar tydligt Hans Johansson, en förhandlare i arbetsrätt som representerar Reno Norden att arbetarna blir avskedade.

Följande text är en transkribering från ljudinspelningen:

Sopgubbe: Blir det uppsägningar?
Hans Johansson: Uppsägningar? Det blir avsked.

Senare i samtalet upprepas avskedsbeslutet:
Sopgubbe: Och det spelar ingen roll om vi går och arbetar, avskedet kommer ändå?
Hans Johansson: Ja.

På förhandlingsmötet medverkade även chefen för Reno Norden, Mackis Tiflidis. Två fackrepresentanter tillsamman med flera sophämtare.

Reno Norden vill ha skadestånd

Reno Norden ljuger och i arbetsdomstolen påstår företaget att de aldrig avskedat någon anställd. Istället hävdade de att sophämtarna sagt upp sig själva och utfört en olovlig stridsåtgärd. Reno Norden kräver 5000 kronor av varje arbetare.

Efter förhandlingsmötet när arbetarna meddelats om att de blivit avskedade var det arbetare som valde att tömma sina arbetsskåp och säga upp sig före de fått ett formellt avsked skriftligt.

Aldrig skett någon strejk

Från sophämtarnas sida visar det sig att det aldrig pågått någon sopstrejk. Ordet strejk har förekommit men främst använts av media. Både sympatisörer och fiender har använt sig av ordet strejk.

Arbetarna har aldrig strejkat utan valt att inte utföra nya arbetsuppgifter som en nyckelinventkronor. Likaså har fackförbundet Transports kommit fram till att arbetarna aldrig strejkat.

Utöver nyckelinventeringen har arbetarna även protesterat mot att Reno Norden skulle införa en ny lönemodell som innebar att deras löner skulle dumpas rejält.

Arbetsdomstolens dom meddelas den 7 februari.

Du kan höra ljudinspelningen från förhandlingsmötet här nedan.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons