Kontakta oss

DEBATT

Varför motarbetar Facebook humanitärt bistånd?

Publicerat

den

DEBATT Erik Bonk från Rojavakommittéerna har publicerat ett öppet brev till sociala media-jätten Facebook. I brevet kräver Rojavakommittéerna svar på varför Facebook motarbetar sidor som driver humanitärt bistånd.

Jag heter Erik Bonk och skriver detta brev i egenskap av medlem i en grupp som heter Rojavakommittéerna.

Vi i Rojavakommittéerna bedriver ideellt humanitärt arbete genom att bl.a. samla in pengar för att bygga och restaurera skolbyggnader i staden Kobane i norra Syrien. Kriget i Syrien har lämnat stora delar av befolkningen i stor nöd. Som vanligt är det kvinnor och barn som drabbas värst av krig, och kriget i Syrien är inget undantag.

Därför koncentrerar vi i Rojavakommittéerna vårt arbete på att i första hand hjälpa kvinnor och barn genom att samla in pengar till olika projekt som syftar till att underlätta livet för de civila som bor kvar I regionen. Som ett led i detta har vi bl.a. byggt en musikstudio i staden Kobane, medfinansierat ett rehabiliteringcenter i samma stad, samlat pengar för skolbyggen samt skickat brandkårsutrustning och sjukvårdsmaterial till regionen.

Folken i norra Syrien har varit väldigt framgångsrika i sin kamp mot en av världens mest ökända terrororganisationer, Isalamiska staten (IS), som gjort sig skyldiga till otaliga brott mot mänskligheten genom massavrättningar av ”icketroende”, människohandel med kvinnor och barn, offentliga halshuggningar och en omfattande droghandel för att finansiera sin terrorverksamhet.

Vi i Rojavakommittéerna stödjer självklart världssamfundets koalition mot IS och det är med glädje vi kunnat se det kalifat, som IS utropat, dag för dag krympa och tappa mark för att i dagsläget vara näst intill helt besegrat i Syrien.

Därför blir vi i Rojavakommittéerna förvirrade och minst sagt bestörta när vår sida gång efter annan stängs ner av Facebook utan förklaring.
Vi misstänker att det är p.g.a. påtryckningar från Turkiet, ett Turkiet som i dag är det land i världen med flest fängslade journalister och med flera oppositionspolitiker fängslade.

Regimen i landet har stängt ner flera radiokanaler och TV-stationer samt tagit över ett antal nyhetstidningar eller tvingat dem att lägga ner verksamheten helt. IS har under flera års tid obehindrat kunnat korsa gränsen mellan Turkiet och Syrien för att utföra attacker på civilbefolkningen i Syrien för att sen söka skydd i Turkiet.

Vi kräver en diskussion angående den godtyckliga censuren som praktiseras av Facebook. Vi kräver en förklaring på varför bland annat vi, som endast bedriver humanitärt arbete, gång på gång motarbetas av Facebook.

Facebook kan användas som ett fantastiskt verktyg för att utveckla demokratin i hela världen, något som den Arabiska våren tydligt visade. Men Facebook kan lika väl användas som ett forum att sprida skräck och terroristpropaganda. Det är här vi kräver ansvar av Facebook att inte låta sig besudlas av antidemokratiska och hatiska grupper utan tvärtom, anamma sin roll som den nya världens kommunikationsforum nummer ett.

I hopp om en konstruktiv dialog,

Erik Bonk – Rojavakommittéerna
redaktionen@aktuelltfokus.se