Kontakta oss

INRIKES

Borås JO-anmäls efter inskränkt mötesfrihet för Kommunistiska Partiet

Publicerat

den

MÖTESFRIHETEN Borås Stad har förbjudit Kommunistiska Partiet Borås att hyra möteslokaler för ett offentligt föredrag om ekonomi. Som skäl har kommunen angett det starkt kontroversiella flumbegreppet, ”våldsbejakande extremism”. Nu JO-anmäls kommunen.

När Kommunistiska Partiet (K) vände sig till Borås kommun för att hyra en lokal för ett föredrag om ekonomi fick de resolut nej av förvaltningschefen Tommy Jingfors, som hänvisade till så kallad ”våldsbejakande extremism”. I Borås Tidning jämför förvaltningschefen dessutom Kommunistiska Partiet med den nazistiska terrororganisationen, Nordiska Motståndsrörelsen. Anledningen är för att Tommy Jingfors tycker att Kommunistiska Partiet splittrar fackföreningar.

”Extrema grupper använder olika metoder. Nordiska motståndsrörelsen använder hot och våld, kommunisterna bedriver erfarenhetsmässigt mer subversiv verksamhet. De vill splittra fackföreningar och underblåsa konflikter för att skapa splittring i arbetarorganisationer. Det blir inte bra ur ett demokratiskt perspektiv”, sa Tommy Jingfors till Borås Tidning den 17 januari.

”Våld och hot jämställs med opinionsarbete och stöd i fackliga konflikter misstänkliggörs. Beslutet att hindra K att hyra lokaler av Borås stad är grundat på deras åsikter, på deras politik. Inte deras handlingar. Därför kommer Kommunistiska Partiet Borås göra en anmälan till JO att beslutet står i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap. 9 § regeringsformen.”, skriver Kommunistiska Partiet i ett pressmeddelande.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se