Kontakta oss

UTRIKES

Lämnar FN-uppdragen efter kritiken mot Israel

Publicerat

den

UTRIKES| Rima Khalaf, ordförande för FN-organet ESCWA, tvingas lämna alla sina uppdrag i FN dagen efter hon kritiserat den israeliska statens rasism i en rapport.

Rima Khalaf leder FN-organet ESCWA. ESCWA har skrivit en rapport om att Israel infört ett apartheidliknande system för att härska över palestinierna. ESCWA består av 18 arabländer och är en av fem regionala FN-organisationer. Nu tvingas hon avgå efter att FN inte vågar kritisera Israels rasistiska och våldsamma ockupationspolitik.

Khalaf uppger att FN:s generalsekreteraren António Guterres själv bett henne att avgå.
– Jag bad honom att tänka över sitt beslut. Han insisterade så jag lämnade in min avskedsansökan, säger Rima Khalaf, som är jordansk medborgare till AP.

I rapporten står det bland annat att ”befintliga bevis styrker bortom rimligt tvivel att Israel är skyldigt till regler och tillämpningar som utgör apartheidbrott som det definieras i internationell rätt”.

António Guterres har gått ut och proklamerat att FN inte ställer sig bakom rapporten. Stephane Dujarric, talesperson vid FN-högkvarteret i New York, betonar att det inte är på grund av press från Israel eller USA som Rima Khalaf får gå.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se