Kontakta oss

NOTISER

Israel vill inte ha FN-styrka i Jerusalem – vägrar internationella ögonvittnen till övervåldet

Publicerat

den


JERUSALEM | Våldet eskalerar och fredagen blev för palestinierna en ”vredens dag”. Men Israel accepterar inte internationell närvaro vid Tempelberget i Jerusalem. FN:s säkerhetsråd samlades till möte om det upptrappade våldet i regionen. Palestinierna hade bett FN:s säkerhetsråd om att förlägga en internationell skyddsstyrka i östra Jerusalem.

Men Israels biträdande FN-ambassadör David Roet gjorde klart för säkerhetsrådet att det inte tolereras:
– Låt mig vara kristallklar, Israel kommer inte att gå med på någon internationell närvaro på Tempelberget. En sådan närvaro vore en förändring i status quo.

Protester under fredagen – ”vredens dag”
Fredagen hade utnämnts till ”vredens dag”. Ett hundratal människor hade enligt den israeliska militären samlats vid Josefs grav i Nablus på Västbanken innan det började brinna vid graven natten mot fredagen. Palestiniernas ledare Mahmud Abbas fördömer attacken. Josefs grav blev delvis förstörd redan för 15 år sedan i början av den andra palestinska intifadan. Platsen gjordes senare om till moské. Gravplatsen är vallfartsort för israeliska bosättare och ultraortodoxa judar.

Våldsamheterna utbröt i östra Jerusalem och på Västbanken och har de senaste dagarna spridit sig till Gazaremsan. Oroligheterna är de värsta på flera år och oron för en tredje intifada växer. Våldet har delvis utlösts av palestiniers ilska över vad de uppfattar som judiska försök att ta över området kring Tempelberget och al-Aqsamoskén, platser som är heliga för både judar och muslimer. Även många år av trakasserier och dödligt våld som palestinier dagligen utsätts för av Israelisk militär ökar risken för våldsspiralen ska börja igen. Israeliska säkerhetsstyrkor har placerats ut på många platser i Jerusalem och rapporter om trakasserier och misshandel av Palestinier är återkommande. Palestinska män under 40 år har förbjudits att delta i fredagsbönen i al-Aqsamoskén, i ett försök att stävja eventuella protester. Israels högerregering vill inte att internationella ögonvittnen ska blotta Israel dagliga trakasserier av palestinska familjer och Israels militärs dödligt våld mot muslimer.

37 palestinier dödade och 98 skadade under de senaste två veckorna
Israel pekar gärna ut palestinier för den våldsamma motparten. Dock var det palestinier som dog under fredagen. En talesman för hälsomyndigheten i enklaven uppgav att en 19-årig man dödades efter att ha skjutits av israelisk militär vid gränsövergången Beit Hanun i norra Gaza. En 22-årig palestinier förklarades död senare under dagen efter sammandrabbningar vid gränsen. Enligt hälsomyndigheten blev 98 palestinier skadade antingen av skott eller tårgas från Israelisk militär. Sju israeler har dödats och dussintals skadats i en serie attacker med vapen, knivar och bilar de två senaste veckorna. Totalt har 37 palestinier. Många ungdomar, barn, obeväpnade och oskyldiga palestinier har dödats under den här perioden, rapporterat nyhetsbyrån AFP.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se