Kontakta oss

UTRIKES

Tusentals demonstrerade mot Erdogans kampanjmöten i Tyskland

Publicerat

den

TYSKLAND| Mer än 30 000 demokratianhängare demonstrerade i tyska Frankfurt idag. Anledningen är för att tyska myndigheter tillåter turkiska regimpolitiker att hålla kampanjmöten inför den kommande turkiska folkomröstningen i april. Den turkiska folkomröstningen gäller huruvida landets sittande president, Recep Erdogan ska tillåtas ges diktatorliknande makt över landet.

Bland de tusentals demonstranterna återfanns flera plakat och bilder på den kurdiska frihetskämpen Abdullah Öcalan. Den enorma folkmassan som täckte gatorna ropade bland annat slagord som ”Frihet för Öcalan – ”Erdogan terrorist!”, det skriver Reuters.

Under Erdogans tid vid makten har Turkiet gått från en sekulär demokrati till en aggressiv regim med ett starkt demokratiskt underskott. På senare år har staten fängslat mängder med politiska motståndare på vänsterkanten. Även militära massakrer mot civila minoriteter och militära angrepp på flyktingar har dokumenterats. Landet har även fått stark kritik från omvärlden för sin sponsring av islamistiska grupper i Syrien.

Den kommande folkomröstningen gäller en totalförändring av den nuvarande turkiska konstitutionen. Om den antas kommer det innebära att landets president ges diktatorliknande makt över befolkningen. I den pågående valkampanjen har flera turkiska ministrar åkt runt i Europa för att hålla kampanjmöten för exilturkar. I Tyskland bor det cirka 2,7 miljoner personer med turkiskt medborgarskap.

Artikeln har uppdaterats.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se