Kontakta oss

EKONOMI

Leif Östling avgår efter skattetrixande i mångmiljonklassen

Publicerat

den

MAKTELITEN Ordföranden för arbetsköparnas lobbyorganisation, Svenskt Näringsliv, Leif Östling avgår efter avslöjandena kring hans omoraliska skatteplanering.

Östlings skatteaffärer avslöjades när bomben kring den så kallade paradisläckan briserade. I läckan avslöjades att Leif Östling hade gömt undan 30 miljoner kronor på ett bolag i Malta för att undvika att betala skatt i Sverige.

I samband med avslöjandet kommenterade Svenskt Näringslivs-toppen sitt skattetrixande i SVT.
– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? sa Östling till SVT.

Efter uttalandet gick till och med Moderatledaren Ulf Kristersson ut och kritiserade Östling. Nu lämnar den rike lobbyisten sin ordförandepost. Östling tillträdde på posten våren 2016. I ett pressmeddelande som publicerats på Svenskt Näringslivs hemsida nämner Östling det kritiserade uttalandet, men av allt att döma verkar han inte ångra sig. Istället skriver han att uttalandet väckte en debatt om det så kallade ”skattetrycket”.

Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ”skatteplanering”.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se