Kontakta oss

EU

Moderattopp anklagar Ekis Ekman för stalinism efter EU-kritik

Publicerat

den

Kajsa Ekis Ekman

INRIKES Metros nya kolumnist, Kajsa Ekis Ekman, skrev igår om att Sverige borde lämna EU. Timmarna senare kallade Moderattoppen Hanif Bali henne för stalinist på Twitter.

Att Kajsa Ekis Ekman är nyanställd kolumnist på Metro är ingen jättenyhet, faktum är att det har varit känt i flera veckor. Under gårdagen publicerades en ny kolumn där Ekman uttryckte sig negativt om EU och förespråkade ett svenskt utträde från unionen. Efter den starkt EU-kritiska artikeln började flera högerröster ifrågasätta hennes jobb på tidningen och kalla henne för stalinist. En av dem som kallar Kajsa Ekis Ekman för stalinist är den moderate riksdagsmannen Hanif Bali som sitter med i Moderaternas partistyrelse.

När Aktuellt Fokus talar med Ekis Ekman säger hon att hon inte vet vem Hanif Bali är men tycker att hans förolämpning känns slapp och obildad.

– Känner ej den här personen, men det finns ju vissa borgarbrackor som kallar alla till vänster om Mikael Damberg för stalinister. Det är en slapp och obildad förolämpning. Jag tror inte någon tror att jag verkligen är det, de kommer bara inte på något bättre att säga. Det roliga är ju dock att kapitalisten som förut ägde Metro ville ”rensa ut alla stalinister”, varpå massa liberaler tog åt sig och lämnade i panik. Men vad hände? Han fick sälja tidningen för en krona och gjorde en jätteförlust. Och då kom jag in, he he.

I din senaste kolumn skriver du att Sverige borde lämna EU. Sedan går Hanif Bali ut och kallar dig stalinist. Tror du det har något samband?

– Hur ska jag veta det? Jag har varit emot EU sen jag var 14 och gjorde ett skolarbete om vad EU innebar, då gick jag med i nej-kampanjen. Det var 1994. Sedan dess har vi sett farhågorna infrias, så jag tycker det är dags att bryta upp det här kapitalistprojektet. Det fanns ju de till vänster som då trodde att vi kunde ”förändra EU inifrån” men nu har tiden gått ut för dessa förhoppningar. Det är ett verktyg för tyska och holländska storföretag som vill gå runt demokratin, säger Kajsa Ekis Ekman till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se