Kontakta oss

EU

Liberal ledarsida hyllar Jonas Sjöstedt

Publicerat

den

INRIKES Igår släppte Dagens ETC en debattartikel där Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V bör lägga Swexit-frågan åt sidan. Nu får V-ordföranden beröm från en av landets mest liberala ledarsidor.

I debattartikeln skriver Jonas Sjöstedt att man inte vet hur EU kommer utvecklas framöver. Trots det vill han att Vänsterpartiet ska dumpa sin egen vänsterpolitik och formulera ett alternativ till den växande högerextremismen i Europa.

”Vi vet inte hur EU utvecklas framöver. Vår strategi måste utgå från den verklighet som vi befinner oss i idag. Vi måste fokusera på att formulera ett alternativ till den växande högerextremismen samtidigt som vi avvisar den enkelspåriga marknadsliberalism och centralism som dominerar EU. Bara vänstern kan klara den uppgiften. Därför bör Vänsterpartiet inför EP-valet 2019 lägga kravet om EU-utträde åt sidan och markera att det inte är aktuellt i nuläget.” skriver Jonas Sjöstedt i Dagens ETC.

Jonas Sjöstedt önskan om att driva en mer EU-vänlig linje strider mot Vänsterpartiets partiprogram. Under stycke ”Demokratisera Europa” slår partiet fast att EU är en odemokratisk union och att Sverige bör lämna denna odemokratiska union.

”eftersom både EU och Nato i grunden är byggda för att driva politiken åt höger måste strategier för att stärka vänstern i Europa inom överskådlig framtid främst handla om att kringgå, förändra, komplettera och utträda ur EU:s strukturer, snarare än att tilldela EU mer makt i förhoppning att unionen ska kunna utgöra ett positivt redskap för förändring. Vänsterpartiet driver kravet om ett svenskt utträde ur EU.” står det i Vänsterpartiets partiprogram.

På sociala medier har flera vänsterväljare reagerat negativt mot Jonas Sjöstedts uttalanden. Några som däremot gillar Sjöstedts svek mot den egna vänsterpolitiken är landets liberaler. Idag publicerade en av Sveriges mest liberala ledarsidor en kortfattad hyllning av Sjöstedts vändning i EU-frågan. ”Rätt tänkt” skriver den liberala ledarsidan samtidigt som de anser att svängningen i EU-frågan är välkommen.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se