Kontakta oss

iFOKUS

Hycklare eller gycklare? Här är riksdagsledamoten Jan Ericson (m)

Publicerat

den

iFOKUS Moderaternas riksdagsledamot går till attack och försöker misskreditera S+MP-regeringen för en politik som han själv har drivit igenom. Det visar en granskning som Aktuellt Fokus har gjort.

Högerpolitikern Jan Ericson tycker att Arbetsförmedlingen bluffar när de säger att fler nyanlända jobbar än tidigare. I en debattartikel i Borås Tidning utvecklar den moderata riksdagsledamoten en konspirationsteori om att det är regeringens sätt att mörka arbetslösheten bland nyanlända. Ericson anklagar dessutom Arbetsförmedlingen för att ”slira med sanningen”. Orsaken till Jan Ericsons demagogiska debattartikel är för att många företagare får delar av lönen skattesubventionerad.

”I längden är det endast egen försörjning på ett arbete utan subventioner som duger. Och dit har vi en enormt lång väg.” skriver Jan Ericson.

Hyckleri i världsklass

Att Jan Ericson går till attack mot det han kallar för skattesubventionerad försörjning kan tyckas märkligt. Speciellt med tanke på att han är en ivrig förespråkare för skattesubventionerad försörjning av företagare genom RUT- och ROT-bidragen. Bidrag som kostar svenska skattebetalare fem miljarder mer än det ekonomiskt biståndet till fattiga arbetslösa. Till exempel har han lyft frågan om att utvidga RUT och ROT i riksdagens talarstol.

Högerpolitikerns hyckleri slutar inte vid RUT och ROT-bidragen. Nu kan Aktuellt Fokus dessutom avslöja att Jan Ericson själv har röstat igenom skattesubventioner för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Den 20 juni 2007 röstade riksdagen igenom den sittande högerregeringens riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. I högerregeringens förslag ingick mångmiljonsatsningen på Instegsjobb. Instegsjobben var just skattesubventionerade jobb till nyanlända. När vi tittar på hur riksdagens ledamöter har röstat i frågan visar det sig att Jan Ericson röstade ja till skattesubventionerade jobb till nyanlända.

2014 var det dags igen. Då var Arbetsmarknadsutskottets betänkande AU10 uppe i riksdagen. Betänkandet handlade om skattesubventionerade anställningar till nyanlända. Voteringen genomfördes den 24 juli 2014 och precis som tidigare röstade Jan Ericson ja till skattesubventionerade anställningar för nyanlända.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se