Kontakta oss

INRIKES

Liberalen Kajsa Dovstad: Ovärdigt att äldre får avgiftsfri vård

Publicerat

den

Pressbild Timbro

INRIKES   Är det ovärdigt och moraliskt fel att gamla människor kan få avgiftsfri vård i i Sverige? Det tycker den liberala högerlobbyisten Kajsa Dovstad som rasar över att Vänsterpartiet drev igenom kostnadsfri vård för äldre 2017.

Det är i en gästkolumn I GP som högerprofilen Kajsa Dovstad, känd som betald lobbyist på Svenskt Näringslivs liberala tankesmedja Timbro, fullkomligt rasar över att hennes äldre släkting tvingades stå ut med att hon slapp betala för besöket när hon besökte vården. Enligt Dovstad tog hennes släkting väldigt illa vid sig, vilket Kajsa Dovstad anklagar Vänsterpartiet för då det var var vänstern som drev igenom kostnadsfri vård för alla över 85 år.

”När hon tog upp plånboken för att betala meddelade receptionisten att hon inte behövde. Hon hade nämligen just fyllt 85 år, och får därmed kostnadsfri sjukvård. Min släkting kände sig närmast förorättad.”, skriver hon om släktingen och fortsätter.

”Gratis vård för alla över 85 år drevs igenom av Vänsterpartiet, men säger ganska mycket om det svenska förhållningssättet till grupper samhället tycker synd om.”.

I gästkolumnen kallar Kajsa Dovstad även den kostnadsfria vården för ovärdig. Anledningen är för att hon tycker att äldre människor inte behandlas som vuxna om dom får kostnadsfri vård, detta trots att dom har betalat skatt hela livet.

”Att många andra lär vara glada över att slippa slanta upp förtar inte att min släktings reaktion visar på en problematisk konsekvens av snällheten: Gamla människor fråntas värdigheten av att behandlas som vuxna.”, skriver Dovstad i GP.

Starka reaktioner från allmänheten

På Twitter och andra sociala medier har människor reagerat starkt på Kajsa Dovstads gästkolumn i GP. En av alla som har reagerat är den kända polismannen Viktor Adolphson som twittrar från poliskontot YB Södermalm, i ett svar till Kajsa Dovstad på Twitter skriver han bland annat följande:

”Fattas bara att de äldre ska skrämmas bort med pengakrav. Är det något jag gärna betalar skatt för, så är det för att de äldre generationer som slitit ett helt liv ska få gratis vård.”.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se