INRIKES Skolverket har släppt en ny rapport som visar att elever från friskolor får sämre resultat på högskolan. Det är också skillnad på resultaten mellan de olika friskolorna. Glädjebetyg har lett till att högskolor ändrat sina antagningar.
Skolverket har tillsammans med Universitetskanslersämbetet, UKÄ släppt en ny rapport om studenters prestation på högskolenivå.
Rapporten visar att elever från friskolor presterar i genomsnitt 6,4% sämre än elever från kommunala skolor. Rapporten visar också att det är en skillnad på hur de olika friskolorna är uppbyggda. Friskolor som drivs som i aktiebolagsform med syfte att plocka ut så stor vinst som möjligt presterar sämre än idéburna friskolor som inte fokuserar på vinst.
Friskolors glädjebetyg är ett växande problem
Ett sätt för friskolor att locka till sig elever är genom så kallade glädjebetyg. Glädjebetyg innebär att eleven får ett högre betyg än vad som stämmer överens med elevens egentliga kunskap. Att betygen är för högt satta visar sig sedan bland annat på nationella prov där de får ett lägre betyg.
Glädjebetygen har fått Handelshögskolan att tröttna på de nuvarande antagningssystemet då elever med glädjebetyg från friskolor lyckas tränga sig före elever med större kunskap men lägre betyg från kommunala skolor. Från och med 2025 kommer nya antagningskrav gälla för Handelshögskolan där de istället för betyg utgår från högskoleprovets resultat.
Tillsatte jävig utredare
2023 tillsatte den blåbruna regeringen en utredning för att stoppa glädjebetygen efter protester från landets högskolor och universitet. Utredningen har pekats ut som jävig.
Utredningen leds Timbroföreläsaren tillika nationalekonomen Magnus Henrekson. Magnus Henrekson har tidigare varit anställd av Svenskt Näringsliv och sitter numera i styrelsen för friskolan Europaskolan, en skola som har fått hård kritik för sina utdelningar av glädjebetyg.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar