Kontakta oss

INRIKES

Liverapportering från nazisträttegången i Uppsala – Dag 2

Publicerat

den

nazirättegangen

INRIKES | Här rapporterar Aktuellt Fokus från nazisträttegången i Uppsala. Rättegången pågår den 7-8 maj i Uppsala tingsrätt. Tre nazister från Svenska motståndsrörelsen står åtalade för misshandel av en antirasist som ifrågasatte innehållet i deras flygblad. Den första dagens förhandlingar avbröts efter att de tre åtalade aldrig dök upp till förhandlingarna men de har under kvällen hämtats av polis och ska alltså finnas tillgängliga idag då rätten väljer att försöka genomföra hela rättegången idag.

Live från Uppsala
13:50. Huvudförhandling slut. Tredje advokatens yrkande var i samma anda som de två tidigare advokaternas utlåtande. Dom kommer 22 maj. Tack för att ni följ ort och vi ber än en gång om ursäkt för strulet med rapporteringen.

13:38. Nästa advokat yrkar på friande på grund av mötesfriheten. Anser att målsägaren inte är ett tillförlitligt vittne då han blev påhoppad.

13:32. Försvaret yrkar förväntat på frikännande, spenderar en god del av slutpläderandet av att smutskasta Joakim Medin, detta en väntad strategi bland flera av åhörarna. Hon yrkar att rätten ska ”beakta” Medins tillförlitlighet, något som idag inte ifrågasätts alls efter hans internationellt spridda reportage om kurderna i Syrien. Försvararen anser också att Anders provocerade och därmed kunde förvänta sig attacken då han rev flygbladet han fick samt att han, och jag citerar, ”var i ett sällskap på platsen.”

13:23. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för de tre nazisterna, målsägarombudet anser dock att det ska räknas som en grov misshandel där alla tre deltog.

12.45. Vår reporter på plats hotas av ordningsvakter att han inte får rapportera från rättegången. Han hotas med böter och att bli utslängd om han tar upp mobilen och skriver rapportet om vad som sägs.

Därför är vår rapporter bristfälliga. Vi ber om ursäkt för detta. Följ @arbetaren på twitter för fortsatt liverapporterande.

11.53. Rapporteringen blir lite haltande pga mobilförbud i rättssalen. Vi försöker uppdatera så ofta vi kan.

11:52. Joakim Medin berättar att misshandeln var synkroniserad och föreföll inövad och likaså kommandot som avslutade den.

11:45 Joakim Medin: ”Två av fanbärarna får upp fanorna och använder dem som spjut” – Han pekar ut en av de åtalade som gör detta.

10:46. Vittnet berättar bland annat om hur hon knuffades så kraftigt av en av nazisterna att påsen hon bar på landade rätt långt borta. Hon ser också hur nazisterna använder flaggstångarna som vapen mot målsägande och försökte ingripa men polisen på plats hann före.

10:41. Vittnet, alltså målsägarens vän som var hon som täckte för nazisternas kamera, återberättar händelseförloppet som ledde till misshandeln.

10:36. Första vittnet kallas efter en kort paus.

10:20. Sist ut av de åtalade för frågor är Mattias Glad som vägrar svara på några frågor alls varav förhöret avslutas.

10:17. Theodor Nordenadler, annan av de tre åtalade nazister, förhörs nu av åklagare. Säger sig inte komma ihåg om han såg Anders den dagen men säger sedan att han såg Anders riva sönder en bunt flygblad.

10:11. Nu förhörs Oscar Bergström, en av de tre åtalade och han som tidigare sagt om misshandeln att det enda de erfarat skademässigt var ”ett par ömmade knogar”. Han påstår att målsägaren ensam skulle ha attackerat över ett dussin nazister. Bergström säger också att det inte var en polis som höll nazisten som han fritog utan snarare framdörrarna till Gina Tricot.

10:01. Försvarsadvokaterna ifrågasätter Anders vittnesmål med grund i att han direkt efter misshandeln samt fem dagar senare när han var på akuten för misstänkt hjärnblödning efter misshandeln inte hade möjlighet att detaljerat beskriva gärningsmännens signalement.

09:50. Målsägaren går igenom händelseförloppet och flera i åhörarsalen blir förvånade på hur långsam polisens reaktion var. Får nu svara på frågor om kan kunde bekräfta att det var de åtalade som utdelade slagen och sparkarna samt hur länge han kände av skadorna.

09:40. Åklagaren har precis gått igenom händelseförloppet, målsägarens ombud lade till lite info som missades. En av försvarsadvokaterna frågar om det är någon som ska vittna idag som har bistått någon av filmerna, vilket åklagaren bekräftar. Nu vittnar målsägaren.

09:23. Åklagaren går noggrant igenom tre olika filmer, bland annat nazisternas egna, och identifierar de åtalade och deras rörelser och klädseln vid misshandeln.

09:14. Filmer från misshandeln visas nu, först i normal hastighet och sen i 30% hastighet.

09:10. Vid beskrivningen av målsägandes skador så sitter de åtalade väldigt framåtlutande och tittar mest ner i bordet samt växlande i de papper de har med sig.

09:06. De åtalade förnekar, som väntat, brott. Åklagaren påbörjar händelsebeskrivningen.

09:00. Rättssalen börjar fyllas, strax inleds dagens förhandlingar.

08:42. Än så länge lugnt och insläpp sker som igår med visitering. De tre åtalade blev omhändertagna av polisen igår kväll så allt pekar på att rättegången kommer fortgå som planerat.

Fortsätt läsa
Annons