Kontakta oss

ARBETSLIV

Pilotstrejk kommer stoppa flygtrafiken från Sverige

Publicerat

den

INRIKES | Svenska pilotfacket har varslat om strejk i den svenska delen av SAS den 21 maj och framåt. Konflikten handlar om att fackförbundet och arbetsgivaren inte är överens om innehållet i det nya kollektivavtalet. Arbetsgivaren SAS är förvånade över åtgärden.

Pilotfacket säger att förhandlingarna har varit komplicerade med arbetsgivaren med många olösta frågor inom flera viktiga områden för oss. Parterna i konflikten har länge ståt långt ifrån varandra. Facket tycker förhandlingarna står och stampar och att de inte går framåt. Därför väljer facket att varsla om stridsåtgärder att tvinga arbetsgivaren att vika ner sig.SAS målsättning är att arbetsgivaren ska skapa moderna och mer flexibla kollektivavtal. Det innebär indirekt osäkrare anställningstrygghet och att piloter kan flyttas runt till andra länder.

En positiv utveckling på arbetsmarknaden är att pilotfacket är väldigt strejkvilligt något som saknas inom LO-facket. Flera grupper inom LO-facket har dåliga löner och sämre arbetsförhållanden än medlemmarna inom pilotfacket och borde vara mera stridsbenägna än vad de är. Dock verkar ledningen inom pilotfacket LO-facket har mycket att lära av stridbara facken.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se