Kontakta oss

INRIKES

LO attackerar sina egna medlemmar – Vill gynna kapitalister istället för arbetare

Publicerat

den

AVTALSRÖRELSEN 2016 | LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringsliv i en gemensam attack mot sina egna medlemmar. LO-pamparna uppmanar medlemmarna att inte ta strid för rättvisare och jämlikare löner.

Fackpamparna i LO och Svenskt näringsliv gör gemensam sak mot de stridbara facken, meddelar de på en presskonferens. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vädjar nu till flera fackförbund att hålla nere sina krav på löneökningar. Han behöver inte vara orolig med att inte kunna betala ökande hyror, räkningar och få mat på bordet varje månad. Karl-Petter Thorwaldsson hade en lön på 95 730 kr i månaden 2015.

Efter en rörig avtalsrörelse nådde facken och arbetsgivarna inom industrin i förra veckan ett nytt avtal som bland annat slår fast löneökningar. För fackens medlemmar innebär det en löneökning på 2,2 procent. Enligt svensk modell och det så kallade ”Industriavtalet” är det så kallade ”märket” därmed satt inför förhandlingarna på den övriga arbetsmarknaden. Det skulle innebära att ingen kan kräva högre löneökningar. I går slöts också ett nytt avtal inom handeln. Men flera LO-förbund inom konstellationen 6F, bland annat Byggnads och Målarna, har gått sin egen väg och krävt ännu högre löner till sina medlemmar och varslat sina medlemmar om strejk. Sist ut i avtalsrörelsen är fackförbundet Kommunal. Kommunal organiserar flest kvinnor inom kvinnodominerade yrken som är låglönebranscher och som är den yrkesgrupp som alltid har fått stå tillbaka i lönesättningen inom LO.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till facken som inte accepterar industriavtalets tak på lönesättningen att hålla sig till ”märket”. Han gör det också i en ovanlig allians tillsammans med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hand i hand går nu LO-pamparna och Svenskt näringsliv mot sina egna medlemmar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se