Kontakta oss

KRÖNIKA

Exakt hur långt upp i röven kan en människa ha sitt eget huvud?

Publicerat

den

månsbacknilsson
KRÖNIKA
| ”Ja men det är väl klart att de inte betalar skatt”, sa han, som om det var världens självklaraste sak. Det var några dagar sedan och ämnet för vår diskussion var de superrika.

Som vanligt bet jag mig i läppen för jag har lärt mig att det egentligen är ointressant vad den här killen tycker eller om han kommer att ändra sig. Det är inte om det som det handlar om. Alltså föreslår jag mycket sällan för folk att det kanske vore en bra idé om de drog ut huvudet ur sin egen röv och försökte se världen så som den faktiskt är. Dels förstås för att det är en rätt vulgär sak att säga men nog mest för att jag insett att de trivs därinne.

Några dagar senare diskuterade vi Findus som skulle lägga ner hela tillverkningen i Bjuv. ”Skattetrycket” sa han. Han älskar verkligen att uttrycka sig så,med ett enda ord, som om det han sa var det mest självklara i världen. Som om all hans visdom rymdes i ett enda ord, lite som om han vore någon andlig ledare eller så.

Jag tänkte för mig själv att det finns så otroligt mycket akademisk forskning som visar att länder med ungefär det skattetryck som Sverige och de andra nordiska länderna har är de absolut bästa och säkraste länderna att bo i. Det är därför utländska politiker och statsvetare gärna använder oss som exempel i debatter.

Men jag sa inget eftersom människor som har huvudet uppe i sin egen röv av lättförståeliga själ inte hör så bra.

”Jag tycker det är bra” sa han, fortfarande med huvudet uppe i sin egen röv, ”att Findus lägger ner. På så sätt kanske svenska politiker och medborgare till slut måste inse att det är något allvarligt fel med vårt land.”

Jag frågade aldrig honom vad detta allvarliga fel var eftersom jag redan vet svaret på den frågan. Svaret på den frågan handlar alltid om invandring.

”Det är mörkt i Sverige” säger han, ”det råder en skymning och det luktar illa i PK-Sverige” säger han. Tro fan det tänker jag. Du har ju för helvete huvudet uppe i din egen röv, idiot.

Men det vore ju en otroligt vulgär sak att säga eller skriva och därför gör jag det nästan aldrig heller. Jag brukar bara säga att jag inte håller med.

Men nu på morgonen när jag läste om alla de här skattesmitarna då rann det över.

Jag tänkte på hur några politikerhuvud så klart kommer att rulla eftersom de nu jobbar i den så kallade förtroendebranschen. Men i övrigt är jag ganska övertygad om att det hela kommer att rinna ut i sanden eftersom vi i grund och botten har accepterat att det är så här det är.

Det är synd eftersom all vetenskap pekar på att motsatsen är så oändligt mycket bättre.

Måns Back Nilsson
redaktionen@aktuelltfokus.se