Kontakta oss

DEBATT

Lobbyisterna är en fara för demokratin!

Publicerat

den

DEBATT| Jag vet inte hur mycket som räknas upp som farligt gentemot den svenska demokratin. Är det inte högervriden media så är det den vänstervridna media. Är det inte en politikers uttalanden så är det en politikers tystnad. Men hur mycket vi än oroar oss över dessa saker visar den ständiga ström av facebookgrupper och namninsamlingar mot dessa tendenser att vi oroar oss mer över det vi redan har inflytande och kunskap om, snarare än det motsatta.

Vad har vi då liten insyn av om inte lobbyisterna arbete? En del kanske skulle kalla dem för policyprofessionella, eller kanske politiska konsulter, och som jag tidigare beskrivit är de en växande del av den så kallade demokratin i Sverige. Mer än en tredjedel av Sveriges riksdag är lobbyister och konsulter som vi inte valts in av det svenska folket i något demokratiskt val. Samma tendens finns hos kommunerna där det inte är ovanligt med minst en lobbyist per politiker.

Det vore tacksamt om det faktiskt blev större ramaskri kring detta demokratiunderskott. I mina ögon spelar det ingen roll hur mycket alternativmedia det finns ifall vi inte också har större insyn i vad lobbyisterna sysslar med. Det är väl trots allt det som utmärker en demokrati: Att ha insyn. Åtminstone om vi främst talar om representativ parlamentarisk demokrati.

Personligen är jag för andra demokratiska alternativ. Jag skulle vilja se större inflytande hos befolkningen i kommunerna, reformer som gjorde att det blev enklare att delta i det politiska samtalet där det faktiskt har betydelse, och stöd till lokala och demokratiska intiativ som svenska folket står för.

Men det är bara början på vad jag skulle vilja se, och frågan i sig sträcker sig utanför Sverige och dess nuvarande katastrofala demokrati. Vad som är säkert är att inget parti i riksdagen någonsin kommer att försöka ändra på saken. De har trots allt jobbat hårt på att få komma åt sina stolar och partistödet. Oavsett politisk färg. Och när du väl får en del utav kakan försöker du gärna hålla kvar den, även om det strider mot demokratins löfte.

Andreas Isak Olsson
debatt@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons