Kontakta oss

INRIKES

Löfven avgår – nu blir det talmansrundor

Publicerat

den

INRIKES Stefan Löfven har begärt entledigande från talmannen och avgår. Det blir inget extraval utan istället blir det nya talmansrundor i riksdagen för att hitta en ny statsminister.

Efter att ha blivit avsatt i en misstroendeomröstning förra veckan var statsministern tvungen att komma med ett beslut idag. Nu har Löfven meddelat att han inte utlyser något extraval utan istället avgår. För att bestämma vem som kommer bli statsminister fram till riksdagsvalet nästa år kommer det istället avgöras med nya talmansrundor.

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer nu samtala med riksdagens alla partiledare och språkrör för att sedan lägga fram ett förslag till ny statsminister som riksdagen kan rösta om. Om talmannen inte klarar av att få fram en statsminister efter fyra talmansrundor blir det ett extraval.

Det kontroversiella januariavtalet skapades efter flera misslyckade talmansrundor efter riksdagsvalet 2018 där inget politiskt block hade majoritet i riksdagen. Det var också januariavtalets punkt om marknadshyror som saknade stöd i riksdagen och slutligen ledde till att Löfven nu får avgå.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se