Kontakta oss

ARBETSLIV

Lönesvek mot sommarjobbande ungdomar

Publicerat

den

INRIKES| SSU har även i år publicerat en sommarjobbsrapport där lönerna för ungas sommarjobb i olika kommuner redovisas. Den senaste visar på enormt stora skillnader mellan kommunerna.

Årligen gör SSU en enkätundersökning där man undersöker sommarjobbande ungdomars löner i olika kommuner. I år visar den återigen hur stor skillnad det kan vara från kommun till kommun. En 18-årig sommarjobbare kunde i Tanum tjäna 118 kronor per timme jämfört med en 18-åring i Hallsberg där lönen låg på 46 kronor i timmen.

Förutom skillnader i löner skiljer sig andelen jobb som erbjuds till ungdomar. Enligt P4 Östergötland erbjuder Boxholm kommun feriejobb för alla arbetsvilliga ungdomar. Men det är även den kommun som betalar lägst löner till sommarjobbande ungdomar under 17 år.

– Vi har valt att ligga lågt för att kunna ta in många, säger kommunens personalchef Sune Fritz till P4 Östergötland. Vi tycker att det är viktigare att kunna sysselsätta alla som vill ha ett jobb än att betala en hög lön och kunna anställa hälften av ungdomarna.

Både Kommunal och SSU är kritiska till läget för sommarjobben. Många kommuner har för närvarande valt att minska på lönen för att enligt dem själva få råd med fler sommarjobbande ungdomar. Ett bättre alternativ vore att låta politikerklassens löner i kommunerna gå till ungdomars sommarjobb istället.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons