Kontakta oss

INRIKES

Majoriteten av riksdagspartierna är korrupta

Publicerat

den

INRIKES   Majoriteten av Sveriges riksdagspartier är villiga att bryta mot lagen om partidonationer som ska motverka korruption. De enda partierna som inte försöker fuska tillhör det vänsterliberala blocket.

TV-programmet Kalla Fakta har gjort en granskning kring hur de olika riksdagspartierna tar emot donationer från privatpersoner. Programmet avslöjar att majoriteten av de svenska riksdagspartierna redan har färdiga upplägg kring hur den svenska lagen om donationer kan kringgås.

Enligt lagen så måste donationer till riksdagspartier på en summa över 23 800 redovisas till Kammarkollegiet där det ska framgå vem som ligger bakom donationen. Lagen skapades för att minska korruptionen.

Kalla Fakta har anlitat ett par företagare som kontaktar partierna och säger att de vill bryta mot donationslagen genom att donera en halv miljon kronor anonymt. Av riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet som inte vill bryta mot lagen.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är partierna som redan har olika förslag på hur de kan kringgå lagen. Förslagen kommer också från personer som sitter högt upp i partierna.

Flera olika metoder
Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna föreslår ett bulvan-upplägg där pengarna först förs över till en annan person som sedan donerar pengarna till partiet.

Moderaterna föreslår ett familje-upplägg där pengarna doneras från andra familjemedlemmar så att den ursprungliga donatorn förblir anonym.

Kristdemokraterna och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU föreslår också att donationerna kan ske genom en stiftelse. I stiftelsen behöver endast styrelsen redovisas medan personen som donerar till stiftelsen kan förbli anonym.

Kristdemokraterna föreslår en metod där donationen delas upp i mindre summor under 23 800 kr och doneras till enskilda kandidater istället. Genom den metoden behöver det inte redovisas vem som donerat pengarna till Kammarkollegiet.

Liberalerna går längst
Liberalerna är det partiet som går längst med att kringgå lagen. Lisa Flinth, strategiskt ledningsstöd säger i en öppen intervju att hon stödjer korruptionslagen men i det dolda blir hon agerar hon helt annorlunda.

– Partierna har kommit överens om att det ska finnas en öppenhet och det tycker vi är bra. Man ska vara tydlig och transparent med hur politiken ska finansieras, säger Lisa Flinth till TV4.

När Liberalerna kontaktas är det Flinth som lägger fram de olika metoderna om hur korruptionslagen kan kringgås. Hon tar snabbt in den liberala konsulten Svend Dahl som kan agera som en bulvan. Dahl är också chefredaktör på Timbro.

Flinth rekommenderar att donationerna sker genom konceptet ”Liberalt Maktskifte”, en kampanj av nyliberala tankesmedjan Timbro. På det sättet ser det istället ut som att pengarna kommer från Timbro och döljer vilka privatpersoner det är som donerar till partiet.

När Flinth konfronteras av TV4 förnekar hon allt och ställer in deras intervju. Senare meddelar partiledaren Johan Pehrsson att hon lämnar sina uppdrag. Flinth var Liberalernas andranamn i Landskrona och får fortsatt stöd av Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Landskrona. Trots avslöjande är Strandberg besviken över att Flinth lämnar och hade hellre velat ha henna kvar.

Kristdemokraterna har flest metoder
Hos Kristdemokraterna är det partisekreteraren Peter Kullgren som presenterar de olika metoderna kring att kringgå lagen. Partiets ekonomichef Robert Lisborg blir också involverad i brottet.

Partiet är presenterar tre olika förslag, att gå genom en stiftelse, utspridningsmetoden där donationen delas upp och den tredje metoden att donera mindre summor till olika kandidater.

När Kullgren konfronteras av TV4 påstår han att det är en gråzon. Både Kullgren och Lisborg får behålla sina positioner i partiet då de påstår att donationerna ändå aldrig gick igenom. Trots att de var snabba med att presentera olika upplägg förnekar de att de använt sig av dessa tidigare för att kringgå lagen.

Moderaten springer iväg och gömmer sig
Moderaternas partiombudsman, Patrick Haggren blir den som tar hand om donationen och berättar att partiet vanligtvis kringgår lagen genom familjedonationer.

När Haggren först konfronteras av TV4 på partikansliet säger han att han först måste avboka ett annat möte för att sedan springa iväg och gömma sig. Slutligen blir TV4 utslängda från partikansliet.

Två dagar senare ställer Haggren upp på en intervju där han enbart säger att han ångrar sig och gjorde fel. Haggren är trots avslöjande fortfarande kvar i partiet.

Sverigedemokraterna anser att de inte gjort något fel
Lena-Karin Livfenhjelm, Sverigedemokraternas ekonomichef berättar att det inte är ovanligt att partiet kontaktas av folk som vill donera stora summor till partiet men vill förbli anonyma. De använder sig vanligtvis av ett bulvan-uppläg.

När Livfenhjelm avslöjats bryter hon all kontakt med TV4 och gör sig okontaktbar. Partiets pressavdelning påstår senare att de inte bryter mot lagen då de själva påstår att personen inte är anonym då partiet känner till vem det är. Lifvenhjelm är fortfarande kvar i partiet.

Socialdemokraterna sparkar ekonomichefen
Hos Socialdemokraterna får Kalla Fakta kontakt med både partiet ekonomichef Magdalena Agrell och ungdomsförbundets förbundssekreteraren Diyar Cicek och kommunikationschefen Youbert Aziz.

Agrell rekommenderar ett Bulvan-upplägg medan Cicek och Aziz rekommenderar att donera genom en stiftelse.

Socialdemokraterna har valt att sparka Agrell medan både Cicek och Aziz är kvar i ungdomsförbundet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se